Skruvmejslar och Rosé

Vet att jag nämnt det tidigare, men kan inte låta bli att ständigt slås av och fascineras av skillnaden i attityd till alkohol mellan Sverige och Tyskland. Till exempel på var någonstans man kan inhandla dessa drycker.

Hade ett ärende till ett byggvaruhus här i stan. Ni vet en av dessa stora kedjor. Liksom de allestädes närvarande köpcentren skiljer sig inte heller byggvaruhusen nämnvärt ifrån varandra i olika länder. Även detta byggvaruhus låg vid en stor parkeringsplats. Det är i princip en stor lagerlokal där inte mycket energi har lagts på design eller komfort utan inredningen består av ändlösa rader av hyllor. Stora skyltar i taket talar om vid exakt vilken rad du hittar cementblandare, verktyg, skruvar, gipsplattor eller delar till toalett och badrum. Den hugade kan också köpa speglar, tapeter och varför inte en plastblomma att dekorera med?

Klientelet är den vanliga blandningen av bistra män som försöker se ut som att de har full koll på hur man använder en geringslåda och deras fruar som funderar på huruvida de vill ha fushia eller ljuslila i badrummet.

Precis som hemma i Sverige alltså. Inklusive hyllorna med småplock när man närmar sig kassorna. Godis, ett litet set med skruvmejslar, måttband. Och där står den. Hyllan som talar om att jag absolut inte är i Sverige längre.

För från detta byggvaruhus, kan jag även köpa med mig en flaska vin. Rött, Vitt eller Rosé. Kan väl inte påstå att det är direkt kvalitetsvin som erbjuds. Men kanske frun till mannen med geringslådan köper med sig en flaska rosé på vägen ut? Kan behövas efter några timmar i ett byggvaruhus i Berlin.