Kulturkrock i matvarubutiken

Det är lätt att tro att Sverige och Tyskland i grunden är ungefär lika. Samma mentalitet, samma kultur osv. Bara lite olika språk.

Jo, likheterna finns där. Men olikheterna är nästan fler. Inte stora saker, men som alltid så är det de små detaljerna som avgör.

Inställning och attityd till alkohol till exempel. 
Nu tänker jag inte bara på det som alla Svenskar direkt reagerar över och av någon anledning måste kommentera när de komma ner hit; Det faktum att du kan köpa alkohol i den dagliga matvarubutiken. Utan mer på var i butiken denna alkohol finns och hur den presenteras. 

Alla föräldrar i Sverige har nog suckat både en och två gånger när de stått i den evighetslånga kassakön och där, precis i trötta barns ögonhöjd finns det sista smågodiset till försäljning. Frestande små påsar för förrädiskt låga priser. Så enkelt att ta en chokladbit, speciellt om det är Ta tre-betala för Två erbjudande, och slänga ner i vagnen precis innan det är dags att betala. 

Så är det inte här i Tyskland. Där är det istället små flaskor med icke så barnvänligt innehåll som står uppradade precis vid kassan. Likheten med den Svenska versionen är de förrädiskt låga priserna och erbjudande om Ta tre, betala för Två. Likaså den tveksamma kvalitén på märkena. Men för övrigt så är det en liten kulturkrock för en Systembolags-indoktrinerad svenska att bland tuggummin och smågodis även kunna göra sista-minuten inköp av både Vodka och Whiskey i behändigt fickformat. 

Vem var det som sa det: Att Tyskland är som Sverige, fast för vuxna? 

istället för smågodis vid kassorna…