Privat visning

För en museienörd som undertecknad så har Berlin verkligen mycket att erbjuda. Inte bara i blotta antalet museer som finns i staden, utan även kvalitén på desamma. På Gemäldegalerie till exempel kan man njuta av mästerverk av såväl Rembrandt och Rubens som Caravaggio och Bosch.

Men som alltid får man ut mest av besöket om det sker i sällskap av en kunnig guide. Museets hemsida kunde berätta att det skulle ske en guidning av museets ”Highlights” på en dag och tid då jag faktiskt kunde närvara. Förvisso skulle gudingen ske på Tyska, inte direkt mitt starkaste ämne, men friskt vågat, hälften vunnet.

Med endast två minuter tillgodo står jag så framför kassan och försöker förklara att jag vill köpa en biljett till den guidade turen. Jag får min biljett och en tydlig upplysning om att gudingen sker på Tyska. Tydligen hade mina stapplande försök att beställa biljetten på detta språk inte på något sätt övertygat den unge mannen bakom disken att jag behärskar språket ifråga. Han ser faktiskt ytterst tvivlande ut huruvida jag kommer förstå något av den en timme långa turen. Jag måste erkänna att jag delar hans tvivel. Men min plan är att hålla mig i utkanten av gruppen och så att säga snappa upp det jag kan och låta resten passera.

Det visar sig dock att gruppen består endast och allenast av undertecknad. Min plan att lite diskret hålla mig i bakgrunden faller alltså handlöst!

Min guide, som nu alltså har blivit min personliga dito under en hel timme, är en väldigt kunnig, engagerad och trevlig ung dam. Hon älskar sitt museum och berättar entusiastiskt  om de olika tavlorna och konstnärerna. På tyska, då det var så det var annonserat. Men då majoriteten av tavlorna har bibliska motiv, där jag så att säga har ganska bra koll på bakgrundshistorien, kunde jag faktiskt hänga med riktigt bra. Och när vi efter en timme skiljs åt har jag lärt mig lite mer om tavlor och konst och att ibland behöver lite lyx som en privat visning på ett världsberömt museum bara kosta 4 €, om man har tur. 🙂