Predikan 24 feb 2019

Predikotext: Mark 4:1-20

Den här texten är lurig att predika över. För det blir nämligen väldigt lätt en predikan över en predikan Och den som håller den första predikan, är Jesus själv. 

Det är en ganska fin berättelse där vi får följa Jesus i en bit av hans vardag. Han undervisar och det är så många runt omkring honom att han måste kliva i en båt och åka ut en bit för att folk skall höra honom. 
Sedan kommer liknelsen om sådden. 
Men vi får till och med följa med honom ett steg till, backstage, när han undervisar och förklarar för lärjungarna. Han tolkar texten helt enkelt och gör en utläggning. Förklarar och sätter in den i sitt sammanhang.
Kort sagt, han håller en predikan!
För det är vad en predikan är. 
Tolkning av en text och förklaring av vad den betyder.

Och detta är viktigt! 
Jesus själv visar här att texter behöver tolkas! 

Vi möter det på flera ställen i bibeln. 
Emmausvandringen där Jesus möter lärjungarna och förklarar. Eller som det står i Lukasevangeliet: ”Och med början hos Mose och alla profeterna förklarade han för dem vad som står om honom överallt i skrifterna.”

Eller i Apostlagärningarna när Filippos möter den Etiopiske hovmannen och rent ut frågar honom: ”Förstår du vad du läser?”Och när svaret är” Nej” hoppar upp i vagnen, och börjar förklara, tolka texten. 

Det är nu ungefär som mina icke-troende vänner börjar tjata på mig om att ”Hur kan jag tro på ord som måste förklaras hela tiden” och ”Hur mycket sanning kan det över huvud taget finnas i en sådan bok när alla kan tolka det precis som de vill? ” Grejen är, att vi tolkar texter hela tiden.

Skammen drev henne nästan in i döden”Det är en av rubrikerna i dagens DN hemma i Sverige. 
Plockad ur sitt sammanhang säger den inte så mycket, eller rättare sagt, öppnar den för väldigt många tolkningar. Vad handlar det om? Vem är hon? Varför känner hon skam? 
Vi måste läsa mer för att förstå. 
Och även när jag läst hela artikeln och förstår mer, så tolkar jag fortfarande texten, då jag sätter den i relation till mina egna personliga erfarenheter och min egen kunskap. Precis som du kommer att, när du läser samma text, göra dina egna associationer utifrån ditt liv. 

En text, inte ens om det är ett bibelord, står ensamt. Utan det måste alltid sättas in i sitt sammanhang.  Måste tolkas. Och nu börjar vi närma oss dagens text. Det räcker inte bara med att så ett frö. 
Som alla trädgårdsmästare vet, måste de också tas om hand. 

En del av våra trossyskon verkar tro att det bara är att vräka ut bibelord så slår de rot. Fick till och med rådet en gång av en kollega att ”späcka mina predikningar med bibelcitat” Har läst min kollegas predikningar, och det är citat på citat, staplade på varandra. 

Och jag håller inte med. 

För jag tror inte att det är så det fungerar. 
Orden måste tolkas, måste förklaras. Precis som Jesus gör själv i den här texten. Utlägger och diskuterar. Och det är en dialog!  Så fråga! Det är det vi präster är till för. Och kom ihåg! Det finns inga dumma frågor. Speciellt inte när det gäller religion. 
Fråga din pastor eller präst om allt du undrar över. Varför det står som det står, varför det är som det är eller hur är det nu egentligen? 
Tillsammans får vi reda ut begreppen. Fundera, tolka och undervisa. Tillsammans får vi vandra på trons väg. Som syskon. En del av oss storasyskon, andra småsyskon. Men vi gör det tillsammans. Och tillsammans får vi låta trons frön slå rot och växa. Tillsammans skapar vi den goda jorden där vi alla kan växa och slå rot.