Predikan tredje i fastan 2021

David och Goliat, vi känner alla igen den berättelsen. Om den uträknade, lille som kämpar mot den överväldigande övermakten, 
och som mot alla odds vinner.  David visste att oddsen var emot honom, ändå gick han dit. Och han tänkte utanför den berömda boxen.

Alla tidigare som hade kämpat mot Goliat hade gjort det med svärd i hand. Goliat var stor, och hade ett stort svärd. Och därför hade man försökt besegra honom genom att ha ett ännu större svärd och försöka vara ännu starkare än honom.  Men det gick inte. 

Men David, han tänkte på ett annat sätt. Han visste att han aldrig skulle kunna besegra Goliat med ren styrka. Han kunde inte ge sig in i striden på samma villkor som Goliat. Då skulle han förlora. Utan istället var han tvungen att tänka på ett helt nytt sätt. Angripa problemet ur en helt ny vinkel. Inte med kraft och styrka, utan med list och att använda det som han själv var bra på.  Och vi vet hur det gick. Tack vare att David vågade tänka utanför boxen, på ett nytt sätt, så lyckades han med sitt uppdrag.

Vi människor har en tendens att tänka i fasta banor. Så här har det alltid varit och så här skall det alltid vara. Och har svårt att tänka i nya vägar. Att se andra perspektiv och pröva andra lösningar. 
Men Gud tänker alltid utanför alla boxar. 

Jag är säker på att David var ganska nervös när han stod där framför Goliat. Men han vågade lita på Gud, att det här skulle fungera.

Ibland ställer Gud oss i nya situationer och tvingar oss att tänka nytt och annorlunda. Det kan kännas skrämmande och man längtar tillbaka till det gamla och välkända. 

Men likt David får vi då lita på Gud, utnyttja de kunskaper och färdigheter vi har. De kanske inte ser så mycket ut för världen. Men rätt använda ger de resultat.  Våga därför tänka nytt. Och våga lita på att Gud går med dig!