Predikan 15 eft Tref 2022

Jag har precis flyttat hit till Mora. Nu har jag snart packat upp alla lådor hemma för Hej vilken tid det tar!!! Och vad mycket onödiga prylar jag har?!?!?! Är ungefär som min ryggsäck! Vägde den för några dagar sedan. Den väger ca 2500gr. Själva väskan skulle jag gissa på väger väl en så där 40 gr, vilket innebär att jag släpar omkring på drygt 2 kg prylar och saker som jag anser att jag inte kan vara utan, varje dag!

Jesus pratade i dagens text om att hans ok är skonsamt
Temat idag är ”Ett är nödvändigt” Nu kan man ju fråga sig, vad har då min ryggsäck och mina funderingar över alla grejer jag fyllt lägenheten med, med dagens text att göra?

Låt oss vända tillbaka till temat:

Ett är nödvändigt.
Eller omformulerat: Vad är nödvändigt???
Ja, inte är det min ryggsäck och allt som är i den, även om jag ibland kanske beter mig så.
Egentligen är det inget materiellt över huvud taget, även om världen vill få oss att tro det Och vi alla lite till mans lever som om det vore så.
Det enda nödvändiga, det Ett som är nödvändigt är Kristus och tron på honom.

Men Kärleken då? Är det säkert någon som invänder. Utan kärleken stannar världen och Amor vincit omnia, kärleken övervinner allt. Etc. etc. Ja, kärleken är viktig. Utan den blir världen kall. Men kärlek är också smärta. Att älska någon innebär risken att förlora någon. Och att förlora den man älskar, gör ont. Men, Ja kärleken är viktig. Låt oss dock gå djupare än så. Ett steg längre och se, vad är grunden?
I vad har kärleken sitt ursprung?

Och där ser jag Gud!

Utan honom finns inget!
Med honom finns allt!!
Och vi landar i att Det enda nödvändiga är Gud och i honom Kristus Jesus.

I dagens text säger Kristus, ”mitt ok är skonsamt och min börda lätt” Kristus lyfter bort allt onödigt ur mitt livs ryggsäck. Han hjälper mig att bära det som blir kvar.
Glädje och sorg, smärta och skratt.

För notera, han säger aldrig att han ska ta bort Alla våra bördor, bara att han ska hjälpa oss att bära dem.

Det ger mig en trygghet. För jag vet, att hur djupt jag än faller, så finns Gud där och tar emot mig.
Hur ont livet ändå gör, så är jag aldrig ensam.

Jo, jag kommer fortsätta släpa på min 2 kg tunga väska. Den kommer fortsätta att fyllas med det som jag anser att jag bara måste ha med mig. Men innerst inne vet jag, att det som verkligen betyder något, det som verkligen är nödvändigt. Det bär jag med mig varje dag.
Kärleken i Kristus och Tron på Gud!