När en hungrig tupp bestämde gränsen

Om du någon gång druckit en flaska Chianti, och sannolikheten är hög att du gjort så, har du säkert lagt märket till den svarta tuppen. Märket som berättar att detta är ett vin från det inre av Toscana, en äkta Chianti Classico.
Men vad är historien bakom?
Som alltid rör vi oss i en lagom snårig värld med fakta och myt blandade med varandra. Men storyn är i alla fall som följer.
De båda städerna Florens och Sienna har länge kämpat om herraväldet över området. Vi rör oss på medeltiden och Italien är ännu inte ett enat land, utan består av ett antal Stadsstater. Chianti är redan ett viktigt vindistrikt som drar in mycket pengar, vilket alltså gör det ganska viktigt att avgöra vem som egentligen äger området, Florens eller Sienna.
Det beslutas att gränsen skall dras upp på fredlig väg och att det skall avgöras genom ridderlig tävlan. På en bestämd dag skall en riddare från respektive stad ge sig iväg när en utvald tupp gal, och där dessa riddare möts, där skall gränsen dras. Tanken är att de torde mötas ungefär på mitten och därmed dela upp området relativt rättvist mellan sig.
Sienna väljer en vit tupp och Florens en svart dito. Så långt väl, men….där Siennarna sköter om sin tupp och tar väl hand om den, så väljer istället Florentinarna en utsvulten tupp.
När så dagen för tävlingen gryr så gal den vita Sienna-tuppen i gryningen när solen går upp. Men Florens svarta tupp har varit vaken länge, han är ju hungrig! Och galt mycket tidigare.
Detta gör att Florens riddare redan suttit till häst en lång stund när Siennas riddare väl ger sig iväg, och de två möts därför betydligt närmare Sienna än vad som ursprungligen var tänkt, och nästan hela distriktet tillfaller därför Florens.
Som minne av detta så pryds fortfarande en äkta Chianti av en svart tupp, en Gallo Nero!
Hur det gick för de galande tupparna förtäljer dock inte historien. Men här är i alla fall ett recept på Gallina `mbriaca. eller vad som närmast kan jämföras med den franska coq au vin.