Placomusophilia

Ibland kan ett intresse ta över och man passera gränsen från hobby till nörd. En hederstitel i sig tycker undertecknad som hyser en beundrande fascination för dessa personer som går ”all in” i ett intresse. Det ultimata upphöjelsens tecken för en hobby är när den får ett eget namn! Så titulerar sig en del ”Trekkies” eller ”Numismatiker” eller för den delen ”Filatelist”
Självklart finns det fandoms även i Vinvärlden där den med det häftigaste namnet (och smalaste intresset) torde vara Placomusophilia!
Som placomusophile samlar man på den lilla metallplattan som sitter längst upp på korken på en champagneflaskan. Notera, inte korken, inte flaskan, utan bara den lilla metallplattan på toppen.
Nu skulle man ju kunna tro att detta var en ganska begränsad skara som ägnade sig åt denna lilla hobby. Inget kunde vara längre ifrån sanningen!
Tvärtom finns det bara i Frankrike och BeNeLux området över 100 olika klubbar. Vartannat år är det också en stor världskonferens där intresserade träffas och utbyter erfarenheter, och får man förmoda, även ”caps” Det finns bara i området Champagne över 30 000 olika caps, så det tar lite tid att få en komplett samling. Det finns också självklart undergrupper. Till exempel de som specialiserar sig på ett speciellt Champangehus. Måste erkänna att det nästan bör delas ut stilpoäng till de som på detta sätt kan göra ett smalt intresse ännu smalare.
För den som är nyfiken finns både köp och sälj-sidor som denna på Italienska eller instruktiva YouTube Videos. Eller varför inte beundra denna tavla skapad av 37 000 små plattor.

Samling av capslar