Passfoto!

Ni vet det här med att man alltid ser så intressant ut på sitt passfoto?

Själv har jag nu en liten kollektion där jag ser ut som allt från trulig tonåring till presumtiv syramördare. Inklusive några minnesvärda år då jag av någon outgrundlig anledning tydligen ansåg att stort, hårt permanentat hår var ett absolut måste. Kan säga att jag var väldigt glad över när jag kunde byta ut det passet, även om nästa i raden innebar att jag reste runt i världen med bilden av rynkig gumma som inte fått sova. En bild som senare byttes ut till den jag benämner “Bambi in headlights”, dvs stora skrämde ögon och ett lätt skräckslaget ansiktsuttryck.

Före min resa över atlanten var det dock dags igen att få byta pass och bild. Något som krävde lång planering och nogsam tidsbokning för att hinna få det åtråvärda dokumentet innan det var dags att sätta sig på planet.

Vaknar på morgonen den aktuella dagen och inser att jag av någon för mig okänd anledning börjat blöda näsblod under natten. Nu menar jag inte det där lilla diskreta två-droppar-och-sedan-är-det-över.
Nej, vi pratar Boxningsmatch, Niagara fall, Fritt flöde!!

Gör misstaget att snyta mig och står sedan och funderar över hur mycket blod en människokropp innehåller och om allt verkligen kan rinna ut ur näsan?

När jag fått stopp på flödet, tvättat av ansiktet och bytt kläder försöker jag sminka över det värsta för att inte se ut som förloraren i en boxningsmatch. Råkar dock några sekunder senare nysa kraftigt. Byter tröja igen och funderar, vilket är bäst? OB-mini eller exotiska mängder av bomull?

Enligt snäll dam på polisen ser jag dock helt normal ut när jag skall ta fotot. När jag ser mig själv på bild kan jag konstatera att Polisdamens definition av normalt utseende är väldigt generöst.

Till sist fick jag i alla fall mitt nya pass. Det var med yttersta tveksamhet som jag lämnade fram det i passkontrollen. Dock verkar den Kanadensiska gränspolisen vara van vid dylika foton. (Kanske tack vare hockeyn??) Så det var knappt höjt ögonbryn innan jag fick mitt pass tillbaka och en nick att jag kunde fortsätta. Visade sig att jag till och med fick visum, trots bilden 😉