En dold pärla i British Columbia

Fick förmånen att besöka Seaside Pearl Farmgate Winery. En liten familjeägd vingård en dryg timmes bilfärd ifrån Vancouver.
Jag kom till en vingård präglad av glädje och experimentlusta. Men framförallt fylld av respekt för hantverket och för druvorna. Få av vinerna som produceras är en mix. Istället låter man varje druva få glänsa och stå ensam på scenen. Förutom de ”vanliga” druvorna så som Petit Verdot, Cabernet Franc och Syrah odlar de även den för mig nya och intressanta druvan Cabernet Foch

Kolsyresatt överraskning

Först ut är dock en kolsyresatt Petit Verdot som hälls upp från en Aluminiumburk. ”Daffodils to Go” Man kan väl säga att mina förväntningar på detta vin inte var direkt skyhöga. Tvärtom beredde jag mig mentalt på den vanliga blandningen av aggressiv kolsyra och konstgjorda smaker som brukar vara fallet i dylika situationer. Det som möter mig i glaset är dock ett väl balanserat, fräscht och friskt vin med toner av röd grapefrukt, vita rosor och apelsinblommor. Smaken är klar med toner av persika, aprikos, röda äpplen och en frisk mineralitet. Det perfekta picknick vinet! Både i smak och stil, och måste erkännas, behändigt förpackad i aluminiumburk.
Systervinet, ”Mangolias to Go” är även det ett kolsyresatt vin. Den här gången en Rosé. Smakerna här är lite mer fylliga, men fortfarande rör vi oss bland fräscha frukter och blommiga toner. Hallon, tranbär och en hint av jordgubbar. Även detta vin är perfekt i Picknick korgen. Speciellt till olika skaldjur och fisk.

Cabernet Foch

Efter att ha fått prova igenom flera av deras andra viner fick jag dock tillslut pröva den druva jag var mest nyfiken på: Cabernet Foch. Det är en relativt ny druvsort, skapad av Valentin Blattner i Schweiz och är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Maréchal Foch. Det speciella med Cabernet Foch är att det är en så kallad Teinturier druva. Det vill säga att fruktköttet är rött, till skillnad från ”vanliga” druvor där fuktköttet, oavsett färgen på skinnet, är ofärgat. Detta gör att vin gjort på denna druva får en väldigt djup och intensiv färg. Något som märktes inte minst på den rosé som jag fick prova.
Doften på rödvinet gjort på Cabernet Foch är fyllig, med toner av både läder, blåbär och tobak. Smaken är även den stor, med framträdande toner av Björnbär, läder, grön paprika, tomat. Lång härlig eftersmak och mjuka tanniner.  Ett perfekt vin till såväl Anti Pasti som kalkon eller varför inte vildsvin?
Rosén på samma druva visade, trots att jag fick prova direkt från tanken och vinet alltså inte är färdigt ännu, upp fruktiga toner av blåbär, hallon mogna och jordgubbar utan att för den skull vara söt, utan hade en torr, klar ton. Ser verkligen fram emot att få smaka mer av detta vin när det väl kommer på flaska.

En vingård med kvalité och respekt

Mitt planerade korta besök drog ut på tiden och jag tillbringade många intressanta timmar på denna härliga lilla vingård. Som alltid är det alltid oerhört intressant att få höra tankarna bakom och prata direkt med vinmakaren. Seaside Pearl Farmgate Winery är en vingård som drivs med kvalité och respekt för både natur och druvor. Hellre än massproduktion vill man skapa högkvalitativa viner med karaktär och personlighet. Något som man, enligt min mening, lyckas väldigt bra med. Det är väl värt resan att besöka denna lilla pärla strax utanför Vancouver.