Vin, stolthet och fördomar

Kan en vingård, som inte odlar egna druvor, verkligen kallas för vingård? Och kan de göra goda viner eller är det enda som produceras publikfriande slätstrukna dussinviner?

Jag måste erkänna att jag till en början var lite tveksam och nog mentalt hade ”näsan i vädret” när jag åkte ut till Lynfred Winery strax utanför Chicago. Oh skulle jag bli överbevisad att jag hade fel och alla mina fördomar kom på skam!

Jag blev mött av Marketing Director Christina, en underbar kvinna, nära till skratt och med en gedigen kunskap om både vinerna och om vingårdens spännande historia.
Efter att ha utbytt sedvanliga artigheter började vi, självklart, med att prova några viner. Bland annat en Chardonnay från 2021. Underbar doft av nyslaget gräs, fräscha frukter och smörstekta apelsiner (om ni kan föreställa er den doften?) slog emot mig när jag stoppade ner näsan i glaset. Smaken var fruktig, frisk med toner av både lime och grapefrukt, alla inslagna i mjukt silke.
Christina bekräftade vad doft och smak redan avslöjat, att dessa druvor från Kalifornien både genomgått en malolactisk jäsning och även haft närkontakt med ek. En perfekt följeslagare till grillad kyckling eller lite matigare sallader.

Nästa vin var en Muscat of Alexandria, 2022. Vet inte vad som skapade mest fyrverkerier hos mig, den fantastiska pregnanta doften eller den veritabla fruktskål beströdd med fräscha örter som sköljde över min tunga när jag smakade den. Detta vin till en kryddig fräsch Thai kan bara vara snudd på perfekt.

Efter några fler viner, som alla bevisade för mig att man visst kan göra bra viner på inköpta druvor, var det dags för en tur genom lokalerna. Huset är ombyggt och tillbyggt i flera omgångar och man utnyttjar verkligen varje vinkel och vrå. Efter ett tag hade jag helt tappat sinnet för riktning och var vi var, men Christina ledde mig med säker hand genom alla gångar och öppnade dörrar som avslöjade ännu ett rum fyllt med tunnor alternativt en vackert inredd sal, perfekt för möten och träffar med, om inte vin i centrum, i alla fall med ett glas i handen.

Väl tillbaka till det första provningsrummet fick jag bland annat prova en Late Harvest Petit Syrah 2017. Och mina vänner…jag är kär!! Denna underbara nektar, med doft av russin, kanel, muskot och vanilj, med sammetslen smak av samma russin, muskot och vanilj, men nu ackompanjerat av choklad och konjakstoner har för evigt fångat mitt hjärta! Kan inte vänta på att få avnjuta denna flytande skatt tillsammans med lite vällagrad blå ost, eller varför inte en bit riktigt mörk choklad.

Jag kom till Lynfred Winery med, erkännes, ett helt bagage med fördomar. Jag dansade därifrån, uppfylld av mötet med människor som är stolta över sitt arbete och som varje dag producerar inte bara goda viner, utan även excellenta sådana! Jag kommer absolut att komma tillbaka för att både få smaka och uppleva mer av denna härliga Vingård!