Censurerade böcker!

Här på referens biblioteket i Toronto finns ett Sanctuary Collection. Det består av 50 böcker som blivit censurerade eller bortplockade från skolor och/eller bibliotek i Nordamerika. TPL (Toronto Public Library) vill, genom att göra just dessa böcker tillgängliga på alla sina bibliotek, försvara och framhäva intellektuell frihet.

Jag måste erkänna att jag aldrig förstått tanken bakom att censurera eller förbjuda böcker. Att säga till någon, speciellt ett barn eller en tonåring, att just den hör boken får du inte läsa för den innehåller sex-scener eller är farlig, är, tror jag, det mest effektiva sättet att få personen att läsa just den boken.

Jo, jag håller med, det finns absolut dålig litteratur. Skräp som ingen skulle behöva utsättas för. Och Ja, jag tycker det är viktigt att lägga mycket tankekraft på och noggrant välja ut exakt vilka böcker som presenteras i skolan osv. Ja, det finns verk som uttrycker åsikter och tankar som jag absolut inte håller med om.

Men därifrån till att plocka bort och förbjuda böcker är steget enormt långt. Så långt att de inte ens har med varandra att göra. Att framhäva en bok, betyder absolut inte att jag förbjuder den andra. Tvärtom.

Men som vi alla vet så finns det många mörka krafter på alla sidor som av olika anledningar vill censurera, förbjuda och till och med bränna vissa böcker därför att de finner dem opassande eller av andra anledningar upprörande. Låt oss därför kika lite på Vilka böcker som censurerats i Nordamerika och Varför

Min blick faller nästan direkt på en blekbeige bok. En dagbok från en ung flicka. Det är Anne Franks dagbok! Denna oerhört viktiga klassiker är Bannlyst på ett flertal skolor och bibliotek! Varför?? Jo, därför att denna dagbok, skriven av en ung tonårsflicka som går igenom puberteten, har en passage där hon funderar över sexualitet och sitt kön.

En annan klassiker som blivit bannlyst på flera ställen är George Orwell’s 1984. Anledning? Den är politisk, har anklagats för att vara pro-kommunistisk, och den innehåller sex-scener.

Maus, en tecknad serie som vunnit Pulitzer priset för sitt banbrytande sätt att berätta om de fruktansvärda förföljelsen och koncentrationslägren under andra världskriget är bannlyst för ”störande bilder…våld…nakenscener” (För er som inte läst den, det är bilder av möss….)

Måhända det är rebellem i mig, men ibland skulle jag vilja köpa minst ett exemplar av varje bok som bannlysts, om så bara för att kunna låna ut den till någon och se till att den blir läst, igen och igen. Och det visar sig att rörelsen som började i Chicago uppmanar oss alla att göra just det. Skapa Book Sanctuary överallt där böcker finns.

Jag kan bara stödja det här initiativet och hoppas att även Svenska bibliotek gör något liknande. För att citera.

Att begränsa intellektuell frihet kan begränsa tillgången till information, förtrycka engagemang och tysta röster. Speciellt rösten hos dem som redan är marginaliserade. ”

Jag må inte alltid hålla med andra i deras åsikter och tankar. Men jag väljer hellre att debattera med dem, än att försöka begränsa dem.