Ett utmanande möte i Mosel

Moseldalen är full av vingårdar, alla med sin unika historia. Thanisch historia börjar officiellt 1648, även om familjen och vingården funnits längre än så. 

Petra Thanisch tar emot mig och presenterar med tydlig stolthet de olika vinerna. Med skicklig och van hand guidar hon mig genom de olika sorterna. Allt från en frisk, klar rosé gjord på Spätburgunder, till en intressant Grauburgunder och två olika Chardonnay, så lika, men ändå helt olika i karaktär och stil. 

Men självklart har Thanisch även  flera Riesling på sin meny. Vi är ju trots allt i Mosel. Gemensamt för alla vinerna är den tydliga och klara mineraliteten. Så typisk för området. Men en som står ut från de övrig är Alte Reben Reserva från 2022. De 65 år gamla vinstockarna sätter sin prägel på detta friska, klara vin, Doften och smaken för tankarna till honungsdoppade röda äpplen. Det är ett väldigt koncentrerat vin i såväl doft som smak och vore jag inte på resande fot skulle jag genast köpa en låda för att spara och dricka den första flaskan först om fyra eller fem år. Den som gör så tror jag kommer att ha ett underbart vin att se utvecklas och mogna. (Liten sido notering. Välgjorda Riesling passar oftast väldigt bra att lagra och blir bara bättre med tiden)

Med ett leende säger så Petra att hon inte tänker visa mig nästa flaska utan istället låta mig berätta vad det är. (En utmaning för varje Sommelier där vi nog alla kallsvettas lite.)

Färgen på vinet är djupt honungsgul. Doften en veritabel explosion av honung, blommor, nötter, marmelad etc. Smaken är, samtidigt som den är frisk och ungdomlig med en vaken mineralitet, pregnant och full av skogshonung, blommor, valnötter, mandel, hasselnötter. Doft och smak av Botrytis är tydlig, men på intet sätt överväldigande, utan ger istället djup och karaktär till vinet. 

Att det är en Auslese är klart. Frågan är, från vilket år? Det är ett moget vin, men  friskheten och klarheten i syran får mig att gissa att det trots allt bara är 4-5 år, dvs från typ 2018, som jag vet var ett speciellt år här. 

Jag hade fel! Så fel.

På flaskan står Süßenberg Riesling Auslese (så långt rätt) År 2001!!

Petra berättar med välförtjänt stolthet att ett flertal Michelin restauranger har detta vin på menyn. Fullständigt förklarligt då det är ett exceptionellt vin, från en exceptionell vingård, driven med engagemang och kärlek.