Nyårsbubbel? Självklart! Men vilket ska man välja?

Bubblor i form av Champagne hör Nyårsafton till.

12-slagets fyrverkerier ackompanjeras av smällande korkar och det nya året välkomnas med mer eller mindre sprudlande dryck i glasen. Få saker signalerar fest och förväntan så mycket som just mousserande vin.

Men vad ska man egentligen välja? Vilken av alla bubblande sprudlande drycker är bäst att skåla in det nya året med?

Som alltid beror det i slutändan på din smak och vad du föredrar. Men klart är att det finns många alternativ till den Franska drottningen och en blick på laguppställningen tar oss över flera kontinenter.

Helt utan inbördes ordning, låt oss beskåda de olika alternativen.

En klassisk Champagne, från området Champagne i Frankrike, är naturligtvis alltid rätt. Vill du ha en krispigt frisk, leta efter en Blanc de Blanc som är gjord bara på Chardonnay. Chansen är stor att du här kommer att hitta fräscha toner av citrusfrukter som till exempel citron, grapefrukt och lime. Eller om du vill ha en lite fylligare, ta en klassisk som har även Pinot Menuier och Pinot Noir i blandningen.

Låt oss dock tänka utanför boxen, ja till och med utanför landet, och istället vända blickarna söderut, mot Italien.

Och tänk nu inte bara Prosecco, som absolut är ett gott alternativ med sin friska, lätta smak med toner av både gröna äpplen och lime. Här finner vi nämligen också, enligt min mening, ett ytterligt prisvärt alternativ till den klassiska champagnen. Tillverkad enligt den traditionella metoden, med de klassiska Champagnedruvorna, Chardonnay, Pinot Menuier, Pinot Noir, men i en av regionerna även med tillägget Pinot Blanc, vilket ger extra dimension och fyllighet. Vi talar om det två alternativen Trento DOC och Francicorta. Varför inte skåla in det nya året med lite Italiensk flärd?

Vänder vi blickarna än längre söderut hamnar vi i Spanien och korkar upp en flaska Cava. Druvorna är helt andra även om tillverkningsmetoden är densamma, det vill säga traditionell med andra jäsningen på flaska. Men istället för de tidigare druvorna hittar vi de tungvrickande Macabeo, Parellada and Xarel·lo. Tre druvor som ger den Spanska Cavan en mer fyllig och ofta rundare smak än de föregående vinerna.

Men vi byter kontinent och förflyttar oss till Sydafrika. Där hittar vi Cap Classique, som precis som namnet antyder, är ett mousserande vin som gjorts enligt den traditionella metoden. Druvorna är från landet, men är till övervägande del de traditionella Chardonnay och Pinot Noir. (Japp, vi är tillbaka till de klassiska ”Champagne-druvorna”) Dock kommer vi här att känna vädrets och jordmånens inverkan. För även om det är samma druvor och samma metod, har de Sydafrikanska vinerna enligt min mening en tendens att bli fylligare, rundare och djupare i smakerna än sina Franska syskon. Något som är ännu tydligare när vi greppar en flaska Australiskt bubbel. Ett land som kan bjuda på många överraskningar.

Det är också fallet när jag tar mig över Atlanten och landar i NordAmerika. Många tänker Kalifornien när det gäller denna kontinent och vin. Men jag vill här slå ett slag för den nordliga grannen Canada. Ett land som bjuder på mer än bara Hockey och Lönnsirap. Från Niagara regionen har jag smakat några riktigt omtumlande mousserande viner gjorda på 100% Riesling. En druva som ibland kan vara frisk på gränsen till sur. (Ja, jag tittar på dig, Tyskland) Men som i sin Kanadensiska version visar upp ett spektrum av mjuka friska toner av frukt, blommor och örter.

Så när du handlar ditt Nyårsbubbel, våga tänka utanför boxen. Pröva något nytt.
Och om du är tveksam vilken du skall välja, ta båda två!