Predikan om poäng, Septuagesima 2024

Flyger ju en del, så har gått med i det här Aeroplan på Air Canada. Ni vet det där med ett enormt krångligt poängsystem, som i princip ingen annan än de själva förstår. Och knappt det heller inser jag efter att ha kontaktat kundtjänst och fått olika svar på samma fråga beroende på vem jag frågar.
Och jag måste erkänna, jag ser väldigt många likheter mellan det här poängsystemet och Kristendom. För det verkar som att många tror att Kristendom fungerar likadant. Att ju fler ”mil” du har i kyrkbänken, desto bättre.
Missförstå mig rätt! Vill absolut att ni skall fortsätta att komma hit. Gärna varje söndag och varför inte på veckorna också. Café, Kör och Dans på onsdagar till exempel.
Men jag blir faktiskt lika glad över dem som kommer bara någon gång då och då.  
Ibland kommer de som säger ungefär, med många ursäkter, att det var så länge sedan de gick i kyrkan.
Ja en del går till och med så långt att det tycker att det var så länge sedan så nu är det bara pinsamt om de skulle dyka upp igen. News Flash!!! Det spelar ingen roll!!
Att vara kristen är ingen medlemsklubb där man kan tjäna extrapoäng bara för att man är med ofta!
Även arbetarna som kom i elfte timmen fick samma lönsom de andra.
Saken är nämligen den, att jag kan aldrig förtjäna Guds nåd.
Jag kan aldrig arbeta mig fram till en plats hos Gud.

Det är detta Luther menar när han säger ”Jag stackars fattig syndig människa….”
Hur mycket vi än försöker, kommer vi alltid att misslyckas, för vi är inte perfekta!!
OK, vi försöker. Många lyckas också tämligen bra att leva så som Jesus lär. Men perfekt? Nej. Lättja drabbar oss alla nu och då. Avund likaså.
För att fortsätta prata Luther: Nåden allena! Det är bara och endast genom Guds nåd som vi blir räddade. Inte av egen kraft. Utan av Guds nåd.

När jag ser och förstår detta. Då slutar jag jämföra mig. Slutar fundera på hur mycket Hubertus tror. Eller hur länge Gregorius har varit kristen. Eller hur ofta Nisse går på gudstjänst jämfört med mig. För jag ser, att det spelar ingen roll. Vi är alla kallade till tjänst i Guds rike. I princip är det ingen skillnad mellan dig och Moder Theresa, mellan mig och Påven, mellan den nyomvände och den som föddes in i tron.
Vi är alla kallade till tjänst.

Du är kallad till tjänst i Guds rike. Med dina gåvor, dina förmågor.
Och när du svarar ja på det kallet, så får du också del av Guds nåd.
Det spelar ingen roll när det sker.
Vi har alla samma Medlemskort.
Och Poängsystemet är väldigt enkelt:
Vi får alla del av exakt samma nåd.
För en gångs skull är vi, i sanning, alla lika.