Predikan andra efter Trefaldighet 2023

Om man tänker på det så är kristendomen egentligen helt fel! Det är liksom inte många rätt där.
Börjar redan med den där lilla historien med Adam och Eva och fruktstunden där i Edens lustgård.
Känns som Gud försöker göra en Ctrl + Alt + Del i och med Noa och den där syndafloden. Men det funkade tydligen inte så han fortsätter.
Och Gud väljer ständigt ut fel personer!

I GT texten i dag möter vi Gideon!
Och en mer osäker krigare är svår att hitta.
Jo, han går ut i Guds tjänst. Men han är så osäker både på sig själv och på Gud att han kräver försäkringar och bevis på att det kommer att gå bra in i absurdum.
Inte förrän Gud har överbevisat Gideon om att han kommer vara med honom vågar Gideon ta steget.
Ingen förtröstan och tro här! Nope
Hängslen och livrem är det som gäller!

Sedan har vi lärjungarna. Jag menar, hur tänkte Gud när han valde ut dem? Hårdnackade, lagom korkade. Några av dem tillhörde extremistpartiet som rättfärdigade mord på sina motståndare. Andra var rena strebers som kämpade om finaste platsen vid bordet. De grälade nästan hela tiden! Och så kronan på verket, Judas själv. Jag tror ingen av dem skulle passerat en rekryteringsprocess i dag.

Och jag kan ju inte säga att Gud har förbättrat sin förmåga att plocka ut folk till olika uppdrag. Jag menar, se på oss här idag! Han sätter oss konstant på fel uppdrag känns det som!

Jag ville aldrig bli präst! Det är en av anledningarna till att jag studerat så länge på Universitet. Att jag ville bli något annat, jag visste bara inte vad. Men Präst, nej det skulle jag absolut inte bli. Men, ja, för 26 år sedan blev jag det ändå. Men Kyrkoherde! Det blir jag inte!!! Och så sent som hösten 2011 sa jag, högt och tydligt: ”Aldrig Utlandstjänst!”
Sommaren 2012 började jag min resa i Utlandskyrkan
Nu är jag här. 26 år senare, Präst, ja till och med Kyrkoherde, i en kyrka utomlands!

Man brukar säga att när Gud stänger en dörr så öppnar han en annan.
Jag tänker att när Gud stänger en dörr så öppnar han ett fönster, och kastar ut en. 😉
Och det är så fel, att det blir rätt (Sedan vore det ju trevligt om han kunde dela med sig av sina planer…)

Men jag vågar lita på Gud, trots allt. Lita på att han kallar rätt personer till rätt uppdrag, även om det till början kan verka både fel och konstigt.

Gideon i GT-texten var tveksam. Men tillslut valde han att lita på Gud. Och allt gick bra! I Episteltexten idag har vi de underbara orden  ”Inte många av er var visa i världens ögon”
Är ett diplomatiskt sätt att kalla folk för dumskallar 😉 Ändå är det just dem som Gud kallar, och det var just dem som började bygga den världsvida kyrka som vi alla fortfarande idag tillhör. I Evangeliet, kallar Jesus ”fel” personer, för han vet att de är de rätta. Att de är just dem som behövs just där och då!

Idag har han kallat Dig!
Du är kallad att vara en del i Guds stora kyrka.
Att just här, med dina kunskaper, med dina gåvor, bidra till att Svenska kyrkan i Toronto fortsätter att leva och utvecklas.
Ibland kan det kännas som att vi är kallade till helt fel uppdrag.
Likt Gideon vill vi ha extra försäkringar om att allt kommer att gå bra. Och vi känner oss inte alls som Visa vare sig i världens eller våra egna ögon.

Då får vi vila i att Gud trots allt vet vad han gör. Att han visste vad han gjorde när han kallade Dig