Vin på Burk, hit eller miss?

https://cannedwinecompetition.com/history

Berlin Wein Trophy är en underbar sammankomst för vinkännare och experter från hela världen. En av dem är Dennis Doorakkers från Nederländerna. Förutom att vara ”The Famous Dutch Wine Guy” och en internationellt erkänd vinexpert och domare, är Dennis också känd som ”The wine can guy”
När vi träffades i Berlin delade han generöst med sig av sin tid och kunskap och introducerade mig till världen av vin på burk.

Ja, jag erkänner, mina fördomar om denna förpackningsmodell är många. Men Dennis lyckades slå hål på nästan alla. Visste du till exempel att man sålt vin på burk sedan 1935! Vi talar alltså inte om en ny, modern millennieprodukt.

Samtidigt, på tal om generationer, är Millenias både målgruppen och drivkraften bakom vin på burk. Hälsotrender gör att man inte vill dricka en hel flaska, utan kanske bara ett glas eller två. Då är en burk vin precis rätt storlek. Förpackningen gör det också lätt att transportera, du kan ta med det överallt, även där glas kanske inte är lämpligt eller till och med förbjudet. Burkvin är perfekt för en trip till stranden eller en picknick i parken. Istället för några burkar öl kan du packa några burkar vin. Aluminiumburkar är dessutom lättare än glasflaskor, vilket gör dem billigare och mer miljövänliga att transportera. Marknaden för vin på burk är stor och växer stadigt. Under de senaste fyra åren har försäljningen ökat med hela 400%. År 2022 uppgick marknadsvärdet för konserverat vin till svindlande 1,1 biljoner USD.

Men är det bara enkel, bubblig rosé, lättdrucken och utan högre kvalitet som säljs på burk? En sommardrink utan personlighet eller klass. (Ja, det var en av mina många fördomar innan jag pratade med Dennis).
Långt därifrån!

Ja, det finns en hel del ”easy drinking” mer eller mindre mousserande viner som säljs på burk. Men det är långt ifrån hela bilden. Precis som med vin i traditionella glasflaskor kan du hitta både enkla såväl som prestigefyllda kvalitetsviner på burk. Som till exempel en Cabernet Sauvignon från Oakville för 65 dollar per burk.

Men hur är det med smaken? Den stora frågan är ju trots allt: Kan vin från burk verkligen smaka gott? Eller kommer allt att ha en lätt metallisk eftersmak?

Svaret är att eftersom aluminiumburkar har en skyddande film på insidan är det ingen skillnad i smak mellan ett vin som serveras från en glasflaska eller en burk. I ett blindtest kommer du inte att kunna känna någon skillnad.

Vissa vinproducenter har anammat trenden och erbjuder exakt samma vin i både en traditionell glasflaska, portionsburkar eller i bag-in-box. (Den sista är också den i vissa kretsar kontroversiella förpackningen) De olika förpackningsstorlekarna är en service till oss som kunder eftersom vi enkelt kan välja vad som är bäst för stunden. Oavsett om vi ska på picknick, träffas för middag eller organisera en stor fest.
Mycket av motståndet mot att öppna en burk vin ligger i den allmänna uppfattningen och traditionen att ett gott vin måste komma från en glasflaska, helst dammig, förseglad med en naturlig kork. Först då kan det anses vara ett ”gott vin” Något som vi vet inte är helt sant. Sakta men säkert har t.ex. vinvärlden vant sig vid att förseglingen, naturkork eller skruvkork, inte på något sätt är en indikation på innehållets kvalitetsnivå.

Förmodligen kommer vi i framtiden att betrakta vin på burk på samma sätt. Inte som en indikation på att vinet är enkelt och billigt, utan som ett bekvämt, miljövänligt och funktionellt förpackningsalternativ för både producent och konsument.
Efter att ha lyssnat på Dennis måste jag dock fråga: vilka är nackdelarna? Varför har nu inte hela vinvärlden tagit till sig detta och omedelbart bytt ut alla sina maskiner för att servera sina drycker i praktiska, funktionella burkar?

Skälen är många. Vinvärlden, både på producent- och konsumentnivå, är ganska konservativ. Mycket handlar också om erfarenhet. Precis som värdinnan inte vill ställa fram en Bag-in-Box vid ett fint middagsbord, vill hon inte heller duka med burkar. Fördomen är att konserverat vin är av sämre kvalitet. Just nu har burkvin samma orättvisa etikett som viner med skruvkork hade för 20 år sedan, ok men inte mer.
Mitt samtal med Dennis Doorakkers har fått mig att inse att detta är på väg att förändras. Nej, vin på burk kommer inte att ta över marknaden. Det är inte dags att kasta ut vinstället och pensionera korkskruven riktigt ännu. Men burkvin kommer att vara, och är, ett bra komplement när man bara vill ha ett glas av ett gott vin i en enkel, praktisk förpackning.