Heliga spindlar

Har förberett för söndagens gudstjänst.
Nej, jag har inte suttit vid mitt skrivbord skönt tillbakalutad i min kontorsstol kontemplerande över söndagens text, nogrannt filande på formuleringarna i min predikan.
Jag har istället stått på en stege, testat hur långt jag kan luta mig ut och beväpnad med en dammvippa fört ett utrotnigskrig mot damm, spindelväv och smuts. Kort sagt: Vi har städat kyrksalen, bokstavligt talat från tak till golv!
Inte bara vi tycker om denna kyrksal. Tydligen är den väldigt populär även bland spindlar. Dessa, Guds mer låt oss säga intressanta varelser, har kunnat härja ganska fritt i salen under sommaren då vi haft stängt.
Den tiden har de utnyttjat. Mycket väl!
Var spindelväv överallt, men speciellt i taket, och av någon anlending, bakom altaret och korset. (Heliga spindlar??)

Nu gillar jag inte spindlar. (Läs: Hatar dem och vill egentligen springa iväg skrikandes varje gång jag får syn på någon som är större än ca 2 mm) Så jag och spindlarna konstaterade snabbt: This church is not big enough for the two of us! Handsken var kastad, Rubicon korsad, Krig var förklarat.
Beväpnad med dammvippa, dammsugare och kalla(nåja) nerver drog jag mot fronten, dvs högst upp på stegen så att jag kom åt stuckaturen i taket. Spindlarna körde med gerillakrigföring. Lömska kryp som hoppade fram bakom vinklar och vrår. Ibland rakt framför näsan på mig. Tror de försökte skrämma mig så att jag skulle trilla ner från stegen. Några gånger var de nära att lyckas. Men jag höll mig krampaktigt fast i den rangliga stegen och med mitt främsta vapen, dammvippan, tappert kämpandes. Vek mig inte en millimeter! Inte ens när spindelmaffian satte in så desperata åtgärder som spindelväv i aniketet eller ”springa rakt över handen” (fast då var det nära att det blivit en hastig sorti för min del….)

Tillslut kunde jag på darrande ben återvända till Terra Firma. Slaget var vunnet! Taket var vårt! Men hade vi vunnit kriget?? En hastig okulärbesikting bekräftade: spindlarna har strukigt flagg, Kyrkan är åter vår! 🙂

På söndag firar vi första gudstjänsten här. Känns skönt att få göra det i en härligt nystädad, nyskurad kyrksal 🙂