2

Predikofunderingar

Varje söndag har sitt eget tema under kyrkoåret. Likaså har varje söndag ”sina” egna texter knutna till sig som det alltså då är tänkt att vi präster skall lägga ut och förklara och predika över.

Så är till exempel morgondagens tema ”Den gode Herden” och en av texterna är Johannesevangeliets 22 kapitel vers 22-30.

Nu inföll tempelinvigningsfesten i Jerusalem. Det var vinter, och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet. Då omringade judarna honom och sade: ”Hur länge skall du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så säg det öppet.” Jesus svarade: ”Jag har sagt er det, men ni tror det inte. Gärningarna som jag gör i min faders namn vittnar om mig. Men ni tror inte, därför att ni inte hör till mina får. Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå under, och ingen skall rycka dem ur min hand. Vad min fader har gett mig är större än allt annat, och ingen kan rycka det ur min faders hand. Jag och Fadern är ett.”

Nu sitter jag här och benar, funderar, vänder och vrider på texten.
Vad betyder den? Vad säger Jesus egentligen? Framförallt: Vad betyder den här texten för oss här i dag?

Comments 2

 1. Maria dina funderingar ger i realtid en parallell tanke på vad som sker inom världens mest engagerade rörelse idag, fobollen.
  Zlatans profil över tränaren Peps Radiola (numera Bayern Munchen) påminner om J22§.
  Jesus svarade: ”Jag har sagt er det, men ni tror det inte. Gärningarna som jag gör i min faders namn vittnar om mig. Men ni tror inte, därför att ni inte hör till mina får. Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå under, och ingen skall rycka dem ur min hand.
  Likheten ligger i att Peps till Bayerns fans säger att ”mitt spelsytem är det enda som når resultat och de spelare som litar på mig och gör som jag säger når evig lycka med vinster och mer guld.
  Hur kan vi säga att detta är linande och stämmer?
  Jo idag ha alla fotbollscuper och framgångsrika spelsystem sin grund i ett evigt bollinnehav – i och för sig urtråkigt spelsystem – men idogt springande som gett resultat i att de spanska spelsystemen som Peps utvecklat är mest framgångsrikt i hela världen.

  Peps liknas av Zlatan som filosofen. Han anser sig själv vara den enda ledaren men hans ”fotfolk” har inte lyssnat och Tysk fotollsvärld är i kolapps.
  Märkligt nog blommar liknande uttryck för övernaturliga fenomen upp på andra håll istället. WW koncernen vill ta över Scanias kompetens och framgång och tror att pengar med deras värderingar kan köpa allt.
  Som erfaren verksamhetsutvecklare och sett både himmel och h..e i olika former. Kan vi konstatera att Jesus var en föregångare och många söker att ta hans plats. Men få lyckas få det förevigat i management böcker i över 2000 år.

  Ha en bra dag Maria.

  1. Post
   Author

   Intressant jämförelse. 😉
   Jag noterar att JK hade vare sig Facebook, Twitter eller Instagram. Ingen PR-avdelning. Han hade inte ens en blogg! Och de biografier som är skrivna om honom är inte auktoriserade av honom själv utan har utgivits först efter hans död (och uppståndelse)
   Ändå har han fler följare än någon annan. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *