Barock -it’s over the top!

Kommer ni ihåg Stift Melk?  För någon dag sedan tog hela familjen och packade in sig i bilen och åkte dit. Det är verkligen en upplevelse och ett ställe värt att besöka!
Historiens vingslag susar kring öronen där man går och beundrar allt som finns att se. Sedan ett antal århundraden är Stift Melk ett kloster som tillhör Benedektinerorden. Deras valspråk är Ora, Lege et Labora.  Bed, studera och arbeta. Många tror att det bara är Ora et Labora, och missar den ack så viktiga delen Lege, att studera. Kunskap är alltså något som hålls högt i denna orden. Helt följdriktigt finner vi också här ett bibliotek som är världsunikt. Den guidade turen tog oss bara igenom två av de totalt 12 rummen som utgör biblioteket. Höll dock på att bli kvar då jag inte kunde låta bli att stanna till och läsa boktitlarna. Visserligen har de gästrum, men tydligen inte i biblioteket. Synd! 😉 Fick inte ta bilder där, men här kan ni klicka er fram och se deras egna bilder.
Huruvida biblioteket eller kyrkan är mest värt ett besök är faktiskt en sak som kan diskuteras. Väl inne i kyrkan fick vi dock absolut ännu en påminnelse om minnesregeln ”Barock is over the top” Varje yta som gick att bemåla var fylld av dekorationer. Gärna förgyllda och dekorerade med lite extra krusiduller. Självklart var högaltataret i mitten det som först drog till sig blickarna. Men när ni åker dit, missa inte sidoaltarna. Speciellt inte de med smakfullt arrangerade skelett av två icke namngivna helgon. Den ena lättjefullt liggande på sidan med ena handen på höften. (Japp, a lá klassisk pinupp bild) Den andra med gåspennan i högsta hugg, redo att skriva ner några kloka ord från andra sidan. Båda var de iklädda guldbroderad sidenbrokad.

Som sagt var, Barock is over the top, ända in i döden. 😉

Tak Stift Melk

Det fantastiska taket, där varenda kvadratcentimeter ser ut att vara målat

Kupol Stift Melk

Känns som man vill ha kikare för att kunna se alla detaljer i denna överdekorerade kupol

Det maffiga högaltaret! Notera vår Herre, sittandes på jordgloben högst upp!

Det maffiga högaltaret! Notera vår Herre, sittandes på jordgloben högst upp!