Ett rött vitvin?

Inte långt från Wien hittar vi Fels am Wagram. Där ligger på Kirchengasse 6, Weingut Leth .
En trevlig liten vingård där det tillverkas några av de Österrikiska viner som man även kan finna på systembolaget hemma i Sverige. Nu är ju utbudet något större när man så att säga går direkt till källan. Att ägaren själv dessutom är väldigt trevlig och tar sig tid att visa och berätta om vinerna gör ju inte det hela sämre. Och då vi är i Österrike är det självklart att vi får provsmaka de olika vinerna innan vi handlar.
Blir en improviserad, mycket trevlig liten vinprovning som inte blir sämre av att ett gäng cyklister som cyklar mellan vingårdarna och provar sig fram dyker upp samtidigt.
Österrikiska viner, speciellt vitviner gjorda på druvan Grüner Veltliner är inte direkt kända för att vara tunga och kraftiga. Snarare lättsamma med dragning åt gröna äpplen. Är därför en glad överraskning när vi får prova ett, för att vara vitvin, riktigt kraftigt smakrikt vin. En Grüner veltliner, Scheiben 2012. En ny trevlig bekantskap i form av ett lite biffigare rödvin får också följa med hem. Närmare bestämt en Cabernet Sauvignon, reserve 2011
Till makens muttrande protester slinker det även med en flaska rosévin som fick mig att tänka på mammas rabarbersaft och ett rödvin som jag bara kan beskriva som ett lätt vitvin som råkat bli rött.
Man säger att kunskap berikar. Ett uttalande som absolut stämmer. För ger onekligen en extra dimension till det glas vin vi senare på kvällen avnjuter, när man fått se var det kom ifrån och höra vinmakaren själv berätta om tankarna bakom.