2

Relativt vackert väder

Allt är relativt sägs det. Så även temperatur, eller rättare sagt, upplevelsen av temperatur. Vad är egentligen ”varmt” och vad är ”kallt”?

I sommar har vi haft rekordtemperaturer i Sverige och SMHI gick, för första gången, ut och varnade för varmt väder. Var själv uppe i Boden då det var ca 30+ Samtalsämnet för dagen var vädret. Tidningarna var fulla med råd om hur man skulle klara hettan och vattenförsäljningen slog rekord. Var också rekord i antal avklädda människor på stan. Svenskars taktik för att klara värme verkar vara att klä av sig så mycket som möjligt. Har aldrig sett så många bara överkroppar inne i stan som den veckan. Priset togs dock av den äldre gentleman som spatserade på staden gator endast iklädd ett par sandaler och ett par vita Y-front….
Här i Wien är 30 normaltemperatur. Tack och lov klarar Wienarna av dessa temperaturer och till och med högre utan att avstå från kläder!  I år har det dock varit en mycket kall sommar. Temperaturen har vissa dagar legat runt måttliga 20-25 grader. De dagar de kryper så lågt som ner till 20 kan man enkelt skilja Wienarna från turisterna. Lokalbefolkningen är de som är ordentligt påbyltade i tjocka jackor och värmande sjalar.
Förra vintern var det snökaos här i Wien. Tidningarna hade tips på hur man klarar sig. Råd om att inte ge sig ut i trafiken i onödan och bilder på urspårade spårvagnar på grund av det stora snöfallet. Det kom nämligen hela 10 cm på ett dygn! Lärarna på Dotterns skola förklarade att när det är under -10 bör man inte gå ut, om man inte är riktigt tuff. Dottern som var ute och lekte i sin farfars trädgård då det var -25 valde att avstå från att kommentera, utan utbytte bara en blick i samförstånd med sin ryske klasskamrat.
Allt är relativt, så även temperatur. Vad är egentligen ”kallt” och vad är ”varmt”? 😉
termometer

Comments 2

 1. Efter drygt ett halvår i Columbia, South Carolina, USA – känner jag igen mig. När du förutom en hög temperatur (35-40 grader) lägger till en luftfuktighet som i mina ögon är som en bastu, är det nästan olidligt. Eller åtminstone, det är svårt att röra sig, andas och njuta av värmen.

  Jag inser också att vi som bor i olika klimatområden verkligen anpassar oss efter ett tag. Min kropp har inte riktigt lärt sig att befinna sig utomhus när det är som mest fuktigt, jag svettas som om jag precis sprungit ett maratonlopp. Mina vänner ser svala och oberörda ut.

  Så vad är varmt? Tja, när du inte längre tycker att det är behagligt att befinna sig ute?

  1. Post
   Author

   Håller med. Speciellt det där med luftfuktighet a la ångbastu. Själv är jag numera sommartid beväpnad med en solfjäder i handväskan. Räddat mig många gånger. Speciellt på varm tunnelbana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *