Relativt vackert väder

Allt är relativt sägs det. Så även temperatur, eller rättare sagt, upplevelsen av temperatur. Vad är egentligen ”varmt” och vad är ”kallt”?

I sommar har vi haft rekordtemperaturer i Sverige och SMHI gick, för första gången, ut och varnade för varmt väder. Var själv uppe i Boden då det var ca 30+ Samtalsämnet för dagen var vädret. Tidningarna var fulla med råd om hur man skulle klara hettan och vattenförsäljningen slog rekord. Var också rekord i antal avklädda människor på stan. Svenskars taktik för att klara värme verkar vara att klä av sig så mycket som möjligt. Har aldrig sett så många bara överkroppar inne i stan som den veckan. Priset togs dock av den äldre gentleman som spatserade på staden gator endast iklädd ett par sandaler och ett par vita Y-front….
Här i Wien är 30 normaltemperatur. Tack och lov klarar Wienarna av dessa temperaturer och till och med högre utan att avstå från kläder!  I år har det dock varit en mycket kall sommar. Temperaturen har vissa dagar legat runt måttliga 20-25 grader. De dagar de kryper så lågt som ner till 20 kan man enkelt skilja Wienarna från turisterna. Lokalbefolkningen är de som är ordentligt påbyltade i tjocka jackor och värmande sjalar.
Förra vintern var det snökaos här i Wien. Tidningarna hade tips på hur man klarar sig. Råd om att inte ge sig ut i trafiken i onödan och bilder på urspårade spårvagnar på grund av det stora snöfallet. Det kom nämligen hela 10 cm på ett dygn! Lärarna på Dotterns skola förklarade att när det är under -10 bör man inte gå ut, om man inte är riktigt tuff. Dottern som var ute och lekte i sin farfars trädgård då det var -25 valde att avstå från att kommentera, utan utbytte bara en blick i samförstånd med sin ryske klasskamrat.
Allt är relativt, så även temperatur. Vad är egentligen ”kallt” och vad är ”varmt”? 😉
termometer