Café Prückel

Wien är, som tidigare påpekats, caféernas stad. I vart och vartannat gathörn finns det ett ställe där man kan slå ner sin lekamen och avnjuta en kopp kaffe med tillbehör. Vissa av dessa ställen är veritabla institutioner som andas historia och fornstora dar i varje tungt sammetsveck och utsirad dekoration som pryder lokalen. Tiden har stannat i la belle epoke och man drömmer sig bort.
Härförleden hamnade vi på en dylik institution, dock utan sammetsdraperier och utsirade dekorationer. På Café Prückel har förvisso tiden stannat, men först på 1950-talet. Även om huset är ett underbart exempel på Ringstrassen-arkitektur är insidan en explosion i rottingmöbler, beiga soffor, och den avskalade design som är så typisk för -50 talet. Ett -50 tal då härligt befriat från amerikansk plast och brylcremade rockabilly figurer skall tilläggas. Istället är läslampor strategiskt utplacerade mellan borden och man kan nästan höra viskningarna av alla mer eller mindre ”viktiga samtal” om konstens betydelse som förts här över kaffekoppar och vinglas genom åren.
Trots närheten till både u-bahn och spårvagn är det inte många turister som hittar hit, och vi kan i lugn och ro avnjuta vår kaffe innan det är dags att leta upp nästa ställe på vår odyssé genom Wiens caféer.