Är jag svensk?

Försöker undvika att bli partipolitisk. Men så läser jag om Björn Söders uttalande om vem som är svensk och vem som inte är det. Och jag blir förvirrad, arg, trött och ledsen. Och jag vet inte, är jag Svensk eller inte enligt honom? Inte för att jag bryr mig speciellt om hans åsikt. Utan mer som principfråga.  Vad betyder detta egentligen med ”kulturell identitet”?

Missförstå mig rätt. Jag är absolut stolt (för det mesta) över att vara svensk. Är glad och tacksam över de möjligheter och privilegier som jag fått bara genom att vara född i Sverige. Men är inte direkt så att jag tagit varje chans att vifta med den Svenska flaggan och gått och nynnat på ”Du gamla du fria…”  Inte förrän nu, när jag flyttat utomlands. Känner mig faktiskt mer svensk här i centraleuropa än vad jag vissa gånger gjorde hemma i Sundsvall.

Går förbi en dam på tåget och ser att hon läser en av Camilla Läckbergs romaner på tyska. Får hindra mig för att inte studsa fram och stolt utbrista: ”Vet du om att hon är Svenska, precis som jag?! :)”

Slukar varenda liten tidningsnotis om Nobelfestligheterna och känner mig så stolt när de skriver positivt om vår vackra kungafamilj. Som om jag skulle ha del i det. Fast det har jag. För jag är svensk! Och de representerar mig.

För en hopplös kamp när jag försöker lära folk att uttala IKEA rätt, och inte ”Aijkea” Men bryr mig egentligen inte, utan är bara stolt över att de känner till ett svenskt företag. By the way, i sådana här diskussioner är både Volvo och SAAB fortfarande äktsvenska företag. Bara så att ni vet.

Så, enligt Hr Söder, som verkar lägga stor vikt vid känslan och attityden, så är jag då Svensk. Och jag misstänker, utan att veta, att samme Hr Söder skulle tycka det var väldigt trevligt att komma ner hit till Wien och se hur vi bevarar den svenska kulturen här långt hemifrån. Kan till och med skaka fram en sillmacka till honom om han så kräver.

Samtidigt njuter jag av allt som Österrike har att erbjuda. Tar sakta men säkert till mig sättet att leva här. Är absolut inte svårt att njuta av långa sessioner på Caféer, det Österrikiska köket eller fira diverse typsikt Österrikiska festdagar. Betyder det att jag enligt Hr Söder är Österrikare?

Undrar om han ser att det vi gör här, när vi bevarar vårt Svenska kulturarv, här, mitt i centraleuropa, är exakt samma sak som invandrarna i Malmö gör med sina traditioner? Efter två år här så förstår jag våra invandrare i Sverige som vill bevara sitt kulturarv, som firar sina traditioner extra mycket, där dom lever i främmande land. Jag ser hur viktigt det är att få bevara sin kulturella identitet när man är omgiven av det som är annorlunda och nytt. Jag förstår till och med paradoxen, att när jag får fira mina egna traditioner, så är det lättare att ta till sig det nya hemlandets kultur och liv. När jag är trygg i mitt eget, så är det enklare att bli en del av det nya hemlandets traditioner och seder.

Undrar om Björn Söder ser samma sak?
Undrar om Björn Söder ser att det viktiga är inte huruvida någon definierar sig eller blir definierad som Svensk.
Vi är medmänniskor. Punkt!