Je suis Charlie

 

Sitter och läser om den fruktansvärda attacken mot en tidningsredaktion i Paris.
Varför bryr jag mig? Jag läser inte franska tidningar. Hade inte ens hört talas om tidningen Charlie Hebdo före idag. När jag ser vissa av deras teckningar som de publicerat blir jag inte road. Snarare förnärmad eller i vissa fall rent av äcklad. Och då förstår jag ändå inte Franska. Så varför bryr jag mig?

Därför att ett angrepp mot en tidning är ett angrepp mot oss alla.

Därför att kallblodigt mörda någon på grund av deras åsikter är ynkligheten i sin värsta form.

Därför att när vi slutar skratta, över oss själva och över andra, tystnar snart världen och vi stelnar och dör.

Röster höjs redan och försöker göra detta till en fråga om Islam. Islamofoberna är snabba på att hälla mer bensin på en redan flammande eld. Andra försöker vinna smutsiga politiska poäng och börjar prata om sin eviga käpphäst invandring som roten till allt ont.
Till dessa mörkerkrafter skulle jag vilja skrika: Skärp er!!!

Det som hände i dag är inget annat än kallblodigt mord i trångsynthetens och terrorns namn! Måhända det använder någon förvriden form av valfri religion som täckmantel. Men det är egentligen irrelevant.
Målet är att kontrollera och styra, med skräcken som vapen. Målet är Makt!
Den dagen en enda tidningsredaktion, en enda bloggare, en enda skribent, tecknare, satiriker viker sig för denna terror och avstår från att publicera något av rädsla för hämndaktioner. Den dagen har de vunnit.

Min blogg är inte så stor. Det är bara en viskande röst i den stora cyberrymden.
Men den är fri! Jag vågar skriva vad jag vill här! Jag riskerar inte att höra stöveltramp utanför dörren, det torra klickandet av en hane som spänns, vapen som riktas mot mig eller min familj.

Det är en frihet som inte är given, en frihet som ständigt måste försvaras!
Ett attentat mot en tidningsredaktion, oavsett var i världen det äger rum, oavsett vem som utför dådet, av vilka skäl, måste alltid fördömas!
Ett attentat mot en tidningsredaktion är alltid ett attentat mot oss alla.

Je suis Charlie

6ee875fa-4280-4e5e-b789-8873f5846038-2060x1236