Smartphones som åldersindikator

Har noterat där jag sitter på spårvagnen tillsammans med alla andra som också förflyttar sin lekamen till eller från stan, att den allestädes närvarande smartphonen även kan användas som en form av åldersindikator.

Ja, ni vet hur det ser ut. Alla sitter och flipprar med en större eller mindre telefon och pillar på skärmen. Och det är just i detta pillande som jag noterat en skillnad mellan åldrarna.

Först har vi tvåhandsfattningen. Telefonen vilar säkert i vaggan som bildas av händerna och skärmen sköts av tummarna som fladdrar som lärkvingar. Notera; är alltså båda tummarna som används, hela tiden. En teknik som används företrädesvis av den unga generationen. Vet av fältstudier av en mig närstående Tonåring att det som försiggår är intensiva diskussioner via sms, chatt, whats-up och andra liknande program. Har någon gång funderat på att berätta för dem att telefonen förr i tiden användes för att telefonera och P r a t a med varandra.

Nästa typ håller telefonen i en hand och sköter så att säga skärmen antingen med tummen på samma hand, eller med tumme eller pekfinger på den andra handen. Notera; ett finger! Skulle egentligen kunna dela upp denna kategori i a. och b. Kategori A har total enhandsfattning. Håller telefonen i handen och scrollar med tummen på samma hand. Kategori B håller telefonen i ena handen och scrollar med pekfingret eller tummen på den andra handen. (Kategori B har oftast en lite större telefon som omöjliggör enhandsfattning om man inte är Kanadensisk skogshuggare.) Ålder på både kategori A och B är oftast i den obestämbara ”över 30 men ännu inte gråhårig”

Sista kategorin håller telefonen i ett stadigt grepp i ena handen. Den andra handens pekfinger gör små snabba studsar mot skärmen. Efter varje kontakt lyfts fingret snabbt upp någon centimeter ovanför skärmen, som om den vore väldigt varm och inte får nuddas mer än nödvändigt. Hastigheten är inte så snabb och varje skärmtryckning åtföljs av ett halvt skrämt ansiktsuttryck alternativt djupaste koncentration.  Skulle telefonen ge någon form av ljud ifrån sig under arbetet är minen oftast den av total förvirring. Denna kategori användare har de grå tinningarnas charm och minns när telefoner var stadiga saker i svart bakelit.