Att synas, höras och retweetas

Den man inte talar om – finns inte. Det man inte nämner vid namn förminskas och försvinner snart. Eller som man säger i reklamsammanhang – Syns du inte så finns du inte.
Är därför det är så viktigt att nämna saker vid dess rätta namn. Är också därför det är viktigare än man tror att med jämna mellanrum räknar och mäter, vilka är det som får komma till tals och hur mycket? Och då handlar det inte bara om hur mycket man själv talar och hörs. Utan även om hur mycket andra tala om en och återberättar det en sagt.
För några dagar sedan publicerades Twitterbarometern där man listar Sveriges mest inflytelserika twittrare baserat bland annat på hur många retweets de får. Dvs hur många gånger man kopierar och citerar det de skriver. Notera. Alla 10 på listan är män. Betyder det att det inte finns inflytelserika kvinnliga twittrare i Sverige?
Nej, men det betyder att twittervärlden retweetar mäns twittringar mer än vad de retweetar kvinnor. Spelar det någon roll? Ja!
För de som inte hörs, de som inte syns, finns tillslut inte.
På nätet finns ett enkelt test man kan göra för att se, hur ofta retweetar ett specifikt konto män resp kvinnor? TWEE-Q
Det som inte talas om – finns inte. Ett sådant här test är alltså viktigare än vad som först kan tyckas.

Jag roade mig med att kolla hur jämlika de av våra biskopar som finns på twitter är i sina retweets. Som kyrka står vi ju faktiskt för en ideologi där vi inte gör skillnad på man eller kvinna. Av 14 biskopar kan vi hitta 7 av dem på Twitter.

Hans-Erik Nordin avgående biskop i Strängnäs ligger på 30% män 70% kvinnor.

Johan Tyrberg i Lund ståtar med fördelningen 33%män 67% kvinnor.

Eva Nordung Byström i Härnösand har fördelningen 36 % män 64% kvinnor

Eva Brunne i Stockholm har fördelningen 28% män 72 % kvinnor.

Måhända vi skall tipsa dem om bra Manliga twittrare att retweeta? Jämställdhet går som bekant åt båda håll.

Esbjörn Hagberg i Karlstad har fördelningen 66% män och 34% kvinnor (Kanske kan få tips från de ovanstående på fler kvinnor att följa?)

Åke Bonnier i Skara stift fick fördelningen 56% män 44% kvinnor. Ganska nära idealet 50/50

Vår Ärkebiskop då? Antje Jackelén. Som sig bör för den främsta bland likar så har hon en perfekt fördelning på 50% Män 50% Kvinnor!

Jag vet! Detta är ett mycket trubbigt instrument och det säger egentligen ingenting om människorna bakom twitterkontot eller om deras människosyn eller så. Men, i dagens digitaliserade samhälle, där nyheter skapas, sprids och utvecklas på nätet är Twitter en maktfaktor.   Nätet är ingen pseudo-värld. Det som händer här påverkar den verkliga världen och vice versa. Därför är det viktigt att även här, i det digitala rummet, diskutera jämställdhet och könsfördelning. Därför är det viktigt att även här hjälpas åt att tillsammans lyfta fram de goda exemplen. Vara en röst för dem som annars inte hörs, men är värda att höras.

Hur ser då mitt eget konto ut? Jag sköter ju för närvarande kyrkans officiella twitterkonto  Svenska kyrkan Wien?
Jag retweetar 28% män och 72% kvinnor. Jag behöver definitivt skärpa mig och retweeta fler män.
Några tips på bra konton att följa?