Predikan Mikaelidagen 2015

Äter änglar kanelbullar?
En fullständigt relevant fråga så här då Mikaelidagen råkar infalla på Kanelbullens dag. Men vi kan även fundera över: får änglar bete sig hur som helst??? Jag trodde änglar var sådana där små puttenuttigulliga saker med lockigt hår och knubbiga ben? Alternativt fullvuxna lätt androgyna varelser med överjordisk skönhet och milda leenden. Inte fullblodskrigare med svärd i hand! Som slänger ut både det ena och det andra från himlen.

Det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen.

Det är en soldat vi pratar om! Ingen guldlockig liten cherub. Det är också så Mikael avbildas. I rustning, med svärdet i hand. Ganska långt ifrån guldlockiga små knubbiga bokmärksänglar. Funkar det? Får änglar bete sig så? Kan en ängel vara en soldat? Kan en soldat vara en ängel?

Vi har en flyktingkris som sköljer över oss just nu. Gränsen mellan Ungern och Serbien patrulleras av soldater som har order att möta flyktingar med gummikulor och tårgas. Men vi har också Salzburg, i Klagenfurt, i München, längs med gränserna soldater i en annan armé som hjälper till att ta emot, som bygger upp tältläger, som eskorterar, stöttar och hjälper, skyddar. Svenska kustbevakningen bidrar med fartyg och personal i medelhavet för att rädda flyktingar och föra dem till säkra hamnar.
Det är också militärer, soldater. Änglar?

Det är så förödande lätt att fastna i förutbestämda mönster. Att svepande säga att alla soldater är si, och alla änglar är alltid så. Eller som det blivit mer och mer i senaste tidens debatt: Muslimer är sådär och Kristna är på det där sättet. För det vet man ju, för så är det.  När vi stannar upp och tänker efter, öppnar våra ögon och ser, så vet vi nog alla att livet är lite mer komplicerat än så. Det är inte svart eller vitt. Änglar är inte bara gulliga, knubbiga och söta. En del av dem har både flammande svärd och styrka nog att besegra drakar.

Att vara Guds ängel, hans budbärare, för det är grundbetydelsen av ordet Ängel. Det är att våga och orka stå upp för de svagas rätt. Att ibland använda sin styrka, så som Mikael gjorde, för att besegra drakar. Och drakar uppträder i många former. En Guds ängel måste ibland vara så stark, att den visar sin svaghet. Kanske till och med säger förlåt. Kanske till och med ber om hjälp. För en Guds ängel är aldrig ensam!

Du och jag är kallade att agera som Guds änglar. Att använda våra gåvor, våra olika styrkor och svagheter. Till att beskydda, till att hjälpa, till att ibland strida och säga Nej, nu är det nog. Till att ibland visa vår svaghet och säga, förlåt, jag hade fel.

Idag är det änglarnas dag. Mikaelidagen. Och vi påminns återigen, om att Änglar kommer i alla färger och former, åldrar och storlekar. Med olika gåvor och förmågor.

Äter Änglar kanelbullar?
Du och jag är kallade att agera som Guds änglar. Så jag ställer frågan till dig: Äter Änglar kanelbullar?