Det här med julmarknader i Wien

Wien veckorna innan jul kan bäst beskrivas som en glittrande julgranskula. Dock än så länge utan snö. På varje yta större än några kvadratmeter finner man en julmarknad. Eller Weihnachtsmarkt alternativt Christkindlmarkt som det heter på det lokala språket. Oavsett namn så består dessa marknader av allt från några få stånd i en klunga till riktigt stora marknader som brer ut sig över ett helt torg. Alla med sina olika karaktärer och därmed följande publik.

Några grundläggande likheter finns dock i princip alltid.
Man kan till exempel alltid köpa punch. Är ingen riktig julmarknad utan minst ett punchstånd. (Ibland är punchståndet, eller Glüewinehütte som det också kallas, det enda som finns där. Men då kan trots allt argumenteras huruvida det verkligen är en julmarknad eller ej. Svaret är nej.) Notera. Den punch som erbjuds på Österrikiska julmarknader har ingen som helst likhet med Carlshamns Flaggdito.  Den kan snarare beskrivas som varm, smaksatt saft med större eller mindre mängd alkohol i. Finns också alltid minst ett alkoholfritt alternativ. Smakerna är många och ibland, ska vi säga, fantasifyllda. Det serveras i en mugg som man betalar en pant för. (oftast 2€) När man sedan strosat runt på marknaden och druckit upp sin punch kan man antingen lämna tillbaka muggen och få tillbaka panten eller så behåller man muggen som ett minne.

På varje julmarknad med självaktning kan man även köpa något ätbart. Vi är ju trots allt i Österrike. Oftast är det bröd med diverse olika sorters pålägg. Man kan också oftast köpa Brezel Enklast beskrivet som en större kringla. Finns i diverse olika smaker. Allt från söta, till salta till de med Pizzasmak. På de flesta marknader kan man också hitta rostade kastanjer och potatisklyftor.

Självklart finns här också ett större eller mindre urval av julgransprydnader, julkrubbor, ljus, träsniderier, smycken, ostar, korvar, likörer, etc, osv och m.m. Samt glada människor som strosar runt och njuter alternativt träffas för att dricka en mugg punch.

 

Samlingen av muggar från några olika marknader här i Wien

Den stadigt växande samlingen av muggar från några olika marknader här i Wien