Julmarknader Wien. Lite introduktion

Som jag tidigare berättat växer denna tid på året julmarknader upp som svampar ur jorden överallt i Wien. Alla har de sin unika karaktär och ett ständigt diskussionsämne är vilken som är ”bäst”

Varsågoda, här mina egen högst personliga kommentarer om några av de julmarknader man kan besöka i Wien. Kommentarer och tips på fler mottages gärna.

Rathausplatz – Kanske den mest kända av julmarknaderna. Absolut utan konkurrens den glittrigaste. Är enkel att komma till då den ligger precis framför Rådhuset. Stor, lite plastig, och full med turister. Men är man ute efter glittriga julgranskulor och vill få lite Disney-jul-känsla är detta absolut marknaden att besöka.

Michaelerplatz – Placerad precis framför porten in till Hofburg är en av Wiens nyare julmarknader. Adressen förpliktar och man försöker så långt som möjligt återskapa svunna tiders glans och ära. Den är inte speciellt stor, men naggande god. Dock kan ju snabbt konstateras att läget gör att det är fler turister än Wienare som hittar hit. Det officiella namnet är ”K.u.K Weinachtsmarkt” vilket ju kan få en svenska med pubertal humor att ofrivilligt dra på munnen. (Och köpa med sig den tydligt märkta muggen hem) Skall alltså uttydas ”Kaiser und König” och inget annat. 😉

Freyung – Ett stenkast från Rådhusplatsens överglittriga kommers hittar vi ”Alt Wiener Christkindlmarkt” Här har man satsat på mer genuint. Inte så mycket glitter. Däremot dominerar det ekologiska och biodynamiska. Den är inte så stor. Men väldigt mysig. Här kan man också köpa riktigt goda ostar, bröd, vin, skinka etc. Eller om vädret tillåter stämmer man träff vid ett av borden och njuter av maten på plats.

Am Hof – Inte långt från Freyung hittar vi Am Hof. En marknad som växer år från år. Inte lika plastig och Disney-glittrig som Rådhusplatsen. Men andas mer turistfälla än genuin julmarknad i mina ögon. Åsikterna härom är dock delade, så tipset är att göra ett besök för att bilda sig en egen uppfattning.

Spittelberg – Utspridd på gatorna bakom Museikvarteren hittar vi vad som i mitt tycke är den mysigaste och mest genuina av Wiens julmarknader. Än så länge inte så många turister som hittat hit. Det är ett stort utbud av saker både av ätbart slag och annat. Mycket är ekologiskt, eller Bio som det kallas här. Självklart finns det möjlighet att slå sig ner vid ett bord och njuta av folkmyllret. Eller bara strosa runt och njuta en mugg punch.

Schönbrunn – Snyggast inramning och bäst kvalité måste nog sägas vara på julmarknaden ute vid Schönbrunn. Svårt att slå den miljön. Trots turistströmmen är det väl värt att i alla fall en gång per säsong åka ut till slottet och njuta av julstämmningen. Om inte annat kan man ju alltid ta vägen förbi Lindt chokladaffär. 😉