När sa det att det va´sa du???

Är en familj som gillar sällskapsspel som kombinerar allmänbildning med tävlingsmoment. Har även goda vänner som är lagda åt samma håll som vi. Så när vi möts röjs det av på bordet, de mentala ärmarna kavlas upp. Let the game begin.

Nu senast testade vi de mentala musklerna och minnet i ett nytt spel som kommit vår väg. ”När då då?”  Spelupplägget känns ju vid första anblicken löjligt simpelt. Du utgår från ett årtal. Får en fråga om en specifik händelse och skall då säga om detta skedde före eller efter det årtal du redan har. Till exempel så har du årtalet 1970. Och  så får du frågan om freden i Brömsebro. Enkelt. Är före 1970, och du får det kortet.

Med stort självförtroende och hög svansföring sätter vi oss vid spelbordet. Detta kommer att gå snabbt och enkelt.

En stund senare sitter jag med rynkad panna och funderar på när egentligen Volvo slutade tillverka Amazon. Konstaterar att min tidsuppfattning är kraftigt störd när jag med emfas hävdar att det var ju alldeles nyss som ”Sex and the City” började sändas i TV för att strax få reda på att det var för 17 år sedan och sista avsnittet sändes för snart 11 år sedan, 2004.

Fördelen med dessa frågespel är dock, förutom att de är roliga, att man nästan alltid lär sig något nytt.

Själv går jag från spelkvällen med den nya vetskapen att 1952 kombinerade Harald Nielsen orden ”Motor” och ”Pedal” och skapade på så sätt det nya ordet ”Moped” Se där en ny kunskap att bära med sig genom livet att användas nästa gång det är dags för frågespelskväll.