En vanlig vecka i Svenska kyrkan i Wien Onsdag

Med jämna mellanrum träffas alla ”svensk-grupper” i Wien för att jämföra almanackor och samordna våra resurser. Idag träffades vi ”hemma hos” Business Sweden tillsammans med Svenska Handelskammaren. Där var även SWEA och  Svenska ambassaden i Wien. Oftast brukar även ÖSG (österreich-schwedische gesellschaft,) VÖNL (Verband Österreich – Nordische Länder) och Svenska skolan också vara med. Men i dag hade de alla fått förhinder. Vi känner varandra väl vid det här laget och idéerna om hur vi tillsammans kan stötta varandra och göra reklam för varandras verksamheter är många. Även om vi har olika uppdrag och målgrupper ser vi alla samarbete som vägen framåt.

Är med lätta steg som jag går från mötet tillbaka till kyrkan. Där är det full verksamhet och Linnéa och Johan förbereder eftermiddagens aktiviteter. Min plan var att hjälpa till samt göra egna förberedelser inför bland annat helgen. Ett oväntat besök tar dock både tid och kraft i anspråk och övriga uppgifter får vänta.

Svenska kyrkan i Wien har en ganska intressant historia. 1973 bad några damer den Svenska prästen från Schweiz komma hit till Wien och fira gudstjänst. Sedan den söndagen har det regelbundet firats gudstjänst på Svenska i Wien. 1982 sändes första prästfamiljen ut från Uppsala för tjänstgöring i Wien. Sedan dess har ett antal präster kommit och gått, men församlingen består.

Första onsdagen i månaden har vi Seniorträff. Även om vi inte har någon åldersgräns brukar det vara våra silverhåriga församlingsmedlemmar som dyker upp och samtalar om livet över en kopp kaffe eller två. Idag serverade vi även ost- och skink-paj som vår volontär Johan har gjort.  Det är mycken livsvisdom i salen under dessa timmar. Och några av dem som sitter där, var med den där söndagen för 43 år sedan och har i praktiken grundat den här församlingen. Lovar, när de säger den berömda meningen ”Så här har vi alltid gjort” så är det inte bara snack, utan det stämmer. 😉 En medarbetare på Kyrkans Tidning som är i stan har hitta hit och får veta både ett och annat om vad som kan hända i Wien och vad som hänt under åren. Vi delar också generöst med oss av tips om vad man skall passa på att se när man är några dagar i Wien. Nästa seniorträff kommer vi göra en utflykt och en del tid runt kaffebordet går åt till att diskutera detaljer kring denna. Men vi hinner berömma pajen och damerna är mäkta imponerade av Johans färdigheter i köket.

Nåväl. Våra härliga seniorer trivs verkligen och det är knappt att resten av personalen hinner till kvällsmässan. Efter den hinner vi med en kort fika under tiden som körmedlemmarna droppar in en efter en. Det märks att det är sista övningen inför Bach på söndag.

Passar på att skriva detta lilla blogginlägg samtidigt som jag tar en kopp kaffe. Snart börjar körövningen. Vet av erfarenhet att  när körövningen sedan börjar är vi alla fokuserade och koncentrerade. Även om skratten bryter ut ibland när tonerna inte vill hamna där vi vill och sopranerna klagar över höjdskräck i vissa partier. Troligen kommer timmen vara ganska sen när jag tillslut sätter nyckeln i dörren och kommer hem. Onsdagar är långa arbetsdagar, men ack så givande. 🙂