Jag vill tro!

Ännu en gång vaknar vi upp till nyheten om ett hemskt terrordåd som drabbar oskyldiga människor. Denna gång en lastbil som med berått mod körs rakt in i en folkmassa och under en vansinnesfärd på 2 km mejar ner och dödar över 80 personer och skadar långt många fler. Det är utstuderat, nästan djävulskt, planerat. Under nationaldagsfirandet, strax efter fyrverkerierna, när flest personer är samlade. Många av dem barnfamiljer, körs lastbilen in i folkmassan, och sprider död och förintelse.

Så höjs åter rösterna för strängare lagar, stängda gränser, slutenhet. Rädslan, misstänksamheten, framförallt mot ”de andra” sprider sig. 

Frankrikes nationaldag firas den 14 juli till minne av stormandet av bastiljen. Den symboliska början på franska revolutionen. Orden på allas läppar då var Liberté, Egalité, Fraternité. Frihet, Jämlikhet, Broderskap. Honnörsord som sedan dess varit vägledande för demokratier runt om i vår värld.

Jag vill tro att enda vägen att framgångsrikt bekäma terrorism, hat och inskränkthet är med öppenhet, tro och hopp. Att vårt mål måste vara att se varandra som lika värda, med respekt för varandras olikheter och med ömsesidig förståelse och tolerans.

Eller med andra ord: Liberté, Egalité, Fraternité. 

Skrev denna text Jag vägrar! efter terrordåden i Paris. Den gäller fortfarande!

Jag skulle nu kunna lägga till: jag vill fortsätta tro på Frihet, Jämlikhet och Broderskap. 

På Tro, Öppenhet och Hopp.

NEJ! Jag vägrar!!!

Jag vägrar vara rädd!

Jag vägrar böja mig för deras terror och förtryck! Jag vägrar låta deras hat, deras förkrympta världsbild, begränsa mitt liv!

Jag kommer att fortsätta gå ut en fredagskväll och äta gott, skratta högt, dansa och le! 

Jag kommer att fortsätta be till min Gud, och låta andra tillbe sin gud, och acceptera att vi har olika syn på saken, men ändå kan respektera varandra.

Jag kommer att fortsätta kämpa för att kvinnor och flickor ska få samma rättigheter som män.

Jag kommer att fortsätta välkomna de som flyr och hjälpa dem finna sig tillrätta i sitt nya hemland.

Jag kommer att fortsätta kämpa mot förtryck och orättvisor.

Jag kommer att fortsätta leva mitt liv som vanligt.

Jag vägrar låta mig begränsas.
ÄJag vägrar låta mig styras av någon annan.

Jag vägrar vara rädd!