På utflykt i främmande stad 

Är alltid roligt att upptäcka en ny stad på semestern. Flanera runt så där lite planlöst. Kika in i ett skyltfönster här, svänga runt ett gathörn där. Helt enkelt gå runt och låta slumpen och stundens ingivelse avgöra var man hamnar. Brukar oftast resultera i att jag upptäcker mer eller mindre gömda pärlor och mysiga små restauranger som jag sedan inte hittar tillbaka till. Speciellt om upptäcksfärden företas i någon äldre medeltida stadskärna som karaketriseras av slingrande gränder och intressant planlösning. 

Problemet uppstår vid slutet på min promenad när trötta fötter antyder att jag bör förflytta mig tillbaka till hotellet.

Två frågor behöver då besvaras.

1.Var är jag?

2. Var är hotellet? 

Då jag har adressen till hotellet är svaret på fråga 2 egentligen ganska enkel. Men då svaret på fråga 1 är okänd, och den korrekta frågeställningen på fråga 2 egentligen borde vara ”Var är hotellet i förhållande till den plats där jag just nu befinner mig?”så uppstår vissa problem.

Mina små upptäcksfärder blir helt enkelt mer eller mindre ofrivilligt ständigt något längre än beräknat då jag måste lägga till en stunds sökande efter min betalda sovplats för natten.

Vill på intet sätt antyda att jag har dåligt lokalsinne. Inte heller påstå att jag en gång gått omkring en halvtimme i samma kvarter och passerat hotellet tre gånger utan att se det. 

Bara konstatera att om jag haft stegmätare på mig skulle nått upp till imponerande siffror på mina små utflykter i främmande stad.