Svensk eller inte?

Som tidigare antytts i den här bloggen har jag en viss förkärlek till mat. Speciellt att prova nya spännande maträtter och kombinationer. En intressant bieffekt av att bo utomlands är i alla fall för mig en uppriktig glädje när jag ser något som annonseras som ”Svenskt”.

När så en restaurang här i Wien annonserade på menyn ”Schwedischer Fischteller” dvs Svensk fisktallrik, var jag ju självklart tvungen att prova!
Tallriken i fråga visar sig bestå av en skiva ytterligt lättrökt lax, prydd med en cocktail kapris. Bredvid en klick fluffig grädde smaksatt med färsk pepparrot. En liten bit rökt makrill kikar fram bakom skålen med väldigt gräddig rödbetssallad. Bredvid står en skål med skarp, intressant smakande Hovmästarsås. Vi hittar också en paté som av färgen att döma skall ses som tillverkad av kräftor alternativt krabba. Och som huvudnummer, den ytterligt Svenska (?) specialitén Tigerräka!
Som tillbehör serverades nyrostade brödskivor.

Kan säga att det var väldigt gott! (Förutom Hovmästarsåsen då som hade en konstig bismak. Olivolja??) Laxen var perfekt. Likaså Makrillen. Tigerräkan och Patén var även de smakrika och goda. Sedan huruvida det är en så kallad ”Svensk” tallrik kan ju vara föremål för diskussion. 😉 Å andra sidan; Vad är egentligen Svenskt? 🙂

 

Typsik Svensk fisktallrik. (Notera Tigerräkan till höger om laxen)