Vilket språk pratar bankomaten?

Till skillnad från Sverige som är två steg från det kontantlösa samhället och där du kan betala med kort i minsta korvkiosk är det fortfarande fysiska pengar som gäller här i Tyskland. Chash is King som det brukar heta. Med jämna mellanrum måste jag därför ta mig till en Bankomat eller Geldautomat som det heter här för att omvandla de små elektroniska siffrorna på kontot till prasslande sedlar.

När man använder ett svenskt bankkort för dylika transaktioner brukar de flesta bankomater artigt fråga vilket språk man vill använda. Har man då tur är ett av alternativen Svenska. Googelöversatt förvisso, men fullt förståelig.

Idag använde jag mitt Tyska bankkort för att ta ut pengar. Noterade då till min förskräckelse att automaten då förutsätter att man kan Tyska och ger inga alternativa språk. En liten detalj som i och för sig är fullt logisk. Men ställer till lite problem när man som undertecknad inte riktigt behärskar språket.

Tog några försök där jag bland annat undvek att ladda det telefonkort jag inte har, men tillslut fick jag ut både kort och pengar från automaten. Tack och lov för standardiserade system och tydliga bilder. 🙂