Ljudlig frihet!

Det här med lagar och förordningar i olika länder är ganska intressant.
Här i Berlin är det bland annat inte tillåtet att föra oljud efter kl 22 eller på Söndagar. Så till exempel kan jag inte gå och slänga de tomma glasflaskorna från lördagskvällens fest i glasinsamlingen på söndag morgon, utan får snällt vänta till måndag. Likaså ser man på många uteställen skyltar som uppmanar gästerna att efter kl 22 dämpa sig och ta hänsyn till grannarna. Vissa gator i stan har också nattetid sänkt hastighetsgräns till 30/kmh just av ljud-skäl. 
Ganska logiskt egentligen då vi är ganska många (3,5 miljoner) som skall samsas i staden.

Dessa hänsyn till den gemensamma ljudmiljön går dock bokstavligt talat upp i rök en gång om året. Nyår! 
För någon dag sedan började försäljningen av smällare och Nyårsraketer, och redan börjar ljudbilden i staden förändras. Det ständiga trafikbruset är nu interfererat med diverse mer eller mindre högljudda knallar. Än så länge är det alltså bara de ljudliga versionerna av pyrotekniken som bränns av och inte de mer dekorativa fyrverkerierna. Erfarenheten från tidigare Nyårsafton säger att intensiteten och frekvensen av dessa smällar kommer öka exponentiellt  för att nå sin kulmen timmarna runt midnatt på Nyårsafton. 

I diskussioner på nätet (för ja, detta fenomen diskuteras livligt i många forum) framhäver en del att detta är ett sätt för Berlinaren att en gång om året släppa loss, strunta i regler och känna sig fri. Personligen skulle jag föredra om denna självständighet manifesterades något tystare. Å andra sidan, som en Berlinare sa, 360 dagar om året så är det trots allt ganska lugnt, så då kan man stå ut de sista 5.

Någon som vet var man köper bra öronproppar förresten????