En pelare med historia

Minnesmärkena är många i Berlin. Allt från små diskreta plaketter på en husvägg till de stora pampiga.

En väl synlig som i princip varenda turistbuss passerar är Goldelse, Gyllene Elsa, som hon kallas av Berlinarna. Det officiella namnet är Siegessäule, Segerpelaren.
Det är ett monument med lång och fascinerande historia. Första delen restes redan 1864 som symbol för Preussens seger i kriget mot Danmark. 1871, efter det att Frankrike besegrats och det Tyska riket utropats, pryds pelaren med en förgylld staty av segergudinnan Victoria. (Eller Gyllene Elsa då i folkmun) Då stod hela skapelsen framför riksdagshuset. Men på -30 talet flyttades den ut till sin nuvarande plats i Großer Stern i Tiergarten. 
Mitt i rondellen står hon nu och erbjuder fantastisk utsikt över staden. 

Efter andra världskrigets slut delades Berlin upp i sektorer av segrarmakterna. Gyllene Elsa hamnade då i den Franska sektorn och gick ett osäkert öde till mötes. Man kan nästan förstå att Frankrike ville riva ner detta monument över Tysklands tidigare seger över just Frankrike. USA och Storbritannien var dock emot en rivning och Siegessäule fick stå kvar. Men Frankrike var noga med att  avlägsna den skylt som förkunnade den tyska segern över fransmännen. 

Idag är det ett museum i nedre delen av plattformen. Man kan också gå upp för den vindlande trappan till den övre plattformen och beundra utsikten, om man inte som undertecknad är höjdrädd och blundar. 
Tittade gjorde jag dock noga när jag gick runt på den nedre delen. Där syns nämligen tydligt kulhålen och märkena efter striderna -45 På sina ställen är det stora stycken som slagits bort. 

Så står hon där, den Gyllene Elsa, som ett monument över flera olika krig. Idag är hon samlingsplatsen för diverse demonstrationer och event. Nu är det inte soldater som marscherar runt hennes fötter, utan regnbågsflaggor som stolt höjs under Berlins pride-veckor eller trötta löpare som passerar vid Berlin Marathon. 

Historien fortsätter, den skrivs av oss alla. 

siegessaule-1122099_1920