Hur bedömer man ett vin?

Brukar skämtsamt säga att jag har två jobb, präst och sommelier.
I veckan som varit befann jag mig i Berlin för mitt andra jobb, i rollen som sommelier. Det var nämligen dags för Berliner Wein Trophy Sedan några år tillbaka är jag en av flera internationella jurymedlemmar. Är otroligt intressant, lärorikt, tröttsamt, intensivt och framförallt roligt.

Många frågar mig hur en sådan här vin-tävling egentligen går till, så tänkte därför här ta chansen att berätta. Vi domare är alltså uppdelade i mindre grupper om 6-8 st. Varje grupp leds av en teamleader som är ansvarig. Vinerna som vi skall testa är uppdelade i olika så kallade ”flights” där varje flight innehåller ca 15-16 viner. Ibland färre, ibland fler. Varje flight innehåller bara samma sorts vin. Till exempel vita torra, eller mousserande eller söta osv. Så man hoppar inte mellan vinerna då det skulle förvirra smaklökarna.

Alla flaskor är anonyma (täckta med gulliga små svarta överdrag så att vi inte skall se etiketter eller annat) Det enda vi vet när vi blir serverade är årgång och druva. Till exempel 2020 Pinot Noir. Sedan är det upp till oss i Juryn att bedöma om detta är ett bra vin eller inte, med hänsyn taget bland annat till druva och årgång. Notera! Det är alltså inte så att vi diskuterar om det smakade gott eller inte. Vår personliga smak är i detta fall helt irrelevant. Utan det vi bedömer är om det är ett välgjort vin, som innehåller det vi förväntar oss från den här druvan och årgången. Har vinproducenten lyckats plocka fram alla delar och nyanser på ett bra och kunnigt sätt?
För att besvara den frågan tittar vi på ett antal olika parametrar som till exempel doft, olika smakaspekter osv och ger därefter ett betyg där 100 är absolut otroligt fantastiskt utan några som helst fel! (Nope, ännu inte stött på det. Närmaste var 95 poäng!) Mellan 92-100 så är det ”Grand Gold” dvs ett väldigt väldigt bra vin som har allt plus det där lilla extra! Mellan 85-92 så får vinet ”Gold” vilket innebär att det är ett mycket bra vin som absolut är värt att köpas och som håller hög kvalité. 82-85 är ”Silver” vilket innebär att det är ett helt ok bra vin som man absolut kan servera utan att skämmas.

Varje jurymedlem lägger sitt betyg. Högsta och lägsta betyget räknas bort och det slutgiltiga betyget är medelvärdet av de övriga. Oftast är vi i jurygruppen överens, men ibland så uppstår diskussioner och då är det upp till teamledaren att leda diskussionen och komma fram till ett resultat. En nog så grannlaga uppgift då det ibland är fyra olika språk runt samma bord.

Man testar ungefär 45-50 viner per dag, så ja, man spottar 😉 För att inte bli alldeles förvirrad så är det därför också alltid 15 min paus mellan varje flight. Ett tillfälle då i princip alla jurymedlemmar samlas runt kaffemaskinen (få saker renar smaklökarna så mycket från vinsmak som kaffe och vatten) och jämför upplevelser.

Är som sagt var otroligt roligt och lärorika dagar. Vi som är där är alla inom vinbranschen på ett eller annat sätt. Allt från Sommelierer som undertecknad till vinproducenter, oenologer, professorer, vinjournalister, vinhandlare etc. Alla bidrar vi till bedömningen utifrån vårt perspektiv. Till exempel har jag flera gånger suttit i samma jury som en professor inom kemi och oenologi som kunnat berätta för oss andra om hur han känner vissa kemiska föreningar i vinet som tyder på ett visst produktionssätt hos producenten. (Hur intressant som helst!!!) Detta att vi är flera olika professioner inom juryn gör att vinet får en väldigt ärlig mångfacetterad bedömning.

Är det då så att det bara är vinerna med guldmedalj som är de ”bra” vinerna och enda värda att köpa?
Det beror helt på dig! Om du tycker om ett vin så är det ett bra vin för dig och något du absolut skall köpa och njuta av! Det enda som guldmedaljen säger (eller andra vintävlingsbetyg) är att detta är ett välgjort vin som håller hög kvalité.
Huruvida det smakar gott eller inte; Ja det är i slutändan helt och hållet du som avgör!