Gröna invandrare?

Jag har aldrig varit och kommer nog heller aldrig att bli ornitolog. Mina fågelkunskaper inskränker sig till att kunna skilja mellan en svan och en duva och med relativ säkerhet kunna identifiera en skata. Att däremot skilja mellan gråsparv och övriga små fluffiga fåglar överstiger min förmåga. Är djupt imponerad av de som hör fågelsång och utbrister ”Oh, hör du den treåtade hackspettens vackra sång?!” eller liknande.

Men även en fågel-analfabet som undertecknad reagerar när jag ser en flock klargröna papegojor ockupera trädet utanför min balkong. Tillhör dessa högljudda färgglada fåglar verkligen Nederländernas naturliga fauna eller har det skett en massflykt från ett närbeläget Zoo?

Lite googling visar att svaret ligger någonstans där emellan

Nej, dessa färgglada (och ganska högljudda) fåglar är inte ursprungliga Nederländare, utan första gången de syns i vilt tillstånd är 1976. Myterna om deras väg till frihet är många. Allt från massflykt från zoo till att Jimmi Hendrix i sann Woodstock anda skulle släppt dem fria. Ingen vet, men sanningen är troligen att olika privata ägare av dessa vackra fåglar antingen tröttnat på dem eller de råkat rymma. (Fåglarna alltså, inte ägarna)

Klart är att dessa gröna invandrare klarat anpassningen till det Nederländska klimatet utan större problem. Numera uppgår de till över 10 000 och i Amsterdam börjar de till och med enligt vissa bli ett problem.

Själv tycker jag det är underbart med ett land som är så mångkulturellt att det avspeglas till och med bland dess fåglar.

Bilden är hämtad från bloggen amsterdamian.com
https://amsterdamian.com/see/photos/the-green-birds-of-amsterdam/