Djurisk Matchmaking

Att ha en hund är ett heltidsjobb. Förutom mat och daglig skötsel så behöver den fyrfota vännen också sällskap och daglig motion. Ett arbete som kan vara svårt att förena med ett heltidsjobb där man tjänar sina pengar för att kunna underhålla sin lurviga kamrat. Som svar på detta behov har det därför vuxit upp ett antal mer eller mindre välfungerande hunddagis där Ludde eller Fido kan tillbringa dagarna medan matte eller husse är på jobbet.

Att bli äldre innebär oftast att man förlorar vänner och ens sociala sammanhang blir mindre och mindre. Anledningarna till att gå ut blir färre och risken är stor att man isolerar sig och därmed hamnar i en negativ spiral av ensamhet.

I Nederländerna finns en organisation som i ett slag löser båda dessa problem! OOPOEH – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier Grovt översatt – Mor och Farföräldrar passa husdjur

Där kan pigga seniorer skriva upp sig att de är villiga att vara dagmatte/husse. Och djurägare som behöver någon som kan passa deras lilla Tusse medans de är på jobbet kan även de skriva upp sig. Sedan tar sig organisationen på att matcha lämplig senior med passande fyrfota vän.

Precis som de skriver själva på sin hemsida så är fördelarna med detta system många. De äldre som på detta sätt får låna en hund kommer ut ur isoleringen och får en anledning att ta sig ut ur huset. Och det vet vi alla, att om man vill skapa kontakt så finns det inget bättre sätt än att hålla i ett hundkoppel. Många av de äldre i systemet berättar också om hur de gärna skulle vilja ha en hund, men att det är för stort arbete och att på detta sätt ”låna” en hund några timmar är en perfekt kompromiss. Hundarna ifråga får också en lugnare tillvaro då de faktiskt lär känna sin extra matte eller husse och likaså skapas ofta vänskapsband mellan hundägarna och deras Oma /Opa.

Personligen tycker jag att idén är alldeles underbar och funderar, undras om de har samma system för oss som kan tänka oss att vara kattvakt??