Hälsa och ändå behålla hälsan?

Skrev för några år sedan en liten betraktelse över Hälsandets svåra konst Sedan dess har jag både bytt land och framförallt har världen drabbats av en pandemi som tvingar oss alla att hålla behörigt avstånd till varandra.

Nu när vi munskyddsförsedda och med spritade händer så sakteliga får börja träffas igen, i alla fall här i Nederländerna, inställer sig snabbt frågan: Hur hälsa när man inte får/bör ta i hand? Och hur mår de som förut alltid hälsade medelst stor kram och mer eller mindre välkomna kindpussar?

Numera kan man se alla varianter på mer eller mindre improviserade hälsningsritualer. Allt från asien-inspirerade bugningar, förlägna små aviga vinkningar till knytnävar som tafatt knuffas mot varandra i någon slags pinsamt vuxen version av coola tonåringars ”fist bump”

Än mer avigt och bakvänt blir den numera så populära armbågshälsningen då man istället för att stöta knutna händer mot varandra knuffar på varandra armbåge mot armbåge. En inte helt enkel övning om höjden över markytan mellan de hälsande är betydande. Är det dessutom ett officiellt möte mellan två kända personer eller politiker som skall dokumenteras av närvarande journalister kan tafattheten och pinsamheten nå nya oanade nivåer. Det är svårt att stöta armbågarna mot varandra samtidigt som man skall le mot kamerorna. Bilden riskerar att snarare bli illustration av uttrycket ”bjuda med armbågen” än ”Varm vänskap”

Mest tafatt och förvirrat blir det dock när en armbågshälsare försöker hälsa på en avig vinkare. Under några sekunder ser det ut som att den ene, armbågshälsaren, försöker sig på en slowmotion-version av mortal combat medans den avige vinkaren milt försöker fösa bort densamma.

Eller ännu värre, när man gör en armbågshälsning som ignoreras. vilket hände Boris Johnson när han mötte Angela Merkel. En bild som säger mer än tusen ord i efter-brexit tidens europa.

Själv finner jag mig oftast tillhöra ”Vinkarnas” skara och inser att när någon vill hälsa armbåge mot armbåge att mina motoriska färdigheter behöver uppgraderas. Ser fram emot när vi åter kan ta varandra i hand. Men håller med de äldre damerna i församlingen; må det eviga kramandet och kindpussandet vara ett minne blott!

Mången bildtext kan sättas till denna bild….