Vad är problemet?

I går höll premiärminister Mark Rutte och hälsominister Hugo de Jonge åter en presskonferens ”med anledning av Corona-läget” Syftet var att berätta om de nya åtgärder som träder i kraft. Visserligen inga nyheter då innehållet i dessa presskonferenser alltid läcker ut dagarna innan. Så istället för att vara ”breaking news” blir de istället bekräftelse på vad alla redan vet.

Så har det varit sedan den här pandemins början och alla börjar nu bli mer eller mindre vana och munskydden är en lika naturlig del av klädseln som jacka och skor. Corona-passet som visar att man är vaccinerad eller testad eller tillfrisknad är alltid med och måste visas upp titt som tätt.

Gudstjänsterna är numera i hybrid-form, dvs de som vill kommer (med munskydd och håller avstånd) och de som vill följer med via Zoom. På Luciagudstjänsten när vi visste att vi skulle bli många kollades även Vaccinationspass på alla närvarande.

Nej, ingen av oss tycker väl direkt om det och vi längtar alla till när vi kan umgås som vanligt igen. Men tills dess så försöker vi hjälpas åt och anpassar oss. Inget konstigt med det. Så läser jag och pratar med kollegor i Sverige. Om hur vuxna människor skäller ut folk som ber dem visa vaccinationsbevis. Om hur till synes intelligenta personer jämför vaccinationer med Judeförföljelse under andra världskriget och Sydafrikas Apartheid!
Förutom det helt absurda och rent ut sagt vedervärdiga historielösheten i dessa jämförelser kan jag inte låta bli att fundera: Vad är problemet??? Inser dessa personer inte att det pågår en pandemi? Eller lever de fortfarande i bubblan att ”det drabbar inte mig” och ”jag vill leva som vanligt”?


Restriktionerna vi lever under just nu i Nederländerna innebär i korthet följande:
* Alla måste hålla 1,5 meters avstånd till andra människor.
*Coronapass (QR-kod)och fasta sittplatser är obligatoriska på restauranger, caféer, barer, konst/kulturarrangemang.
* Munskydd är obligatoriska i allmänna utrymmen där coronapass inte krävs.
*Alla som kan uppmanas arbeta hemifrån så mycket som möjligt.
*Max fyra gäster över 13 år får tas emot hemma under en dag.
 *Om en familjemedlem smittats, måste hela hushållet sätta sig i karantän.
*Alla butiker-, sport och kulturverksamheter måste hållas stängda mellan kl 17:00 och 5:00 Detta gäller dock inte nödvändig butiksverksamhet som mataffärer, apotek etc som måste hållas stängda mellan kl 20:00 och 5:00.
*Amatör- och professionella sportevenemang är stängda för publik.
*För- låg- och mellanstadieskolor (barn 4-12 år) stänger fyra dagar tidigare än planerat inför julledigheten, dvs. fr.o.m. den 21 december. Daghem för barn 0-4 år hålls fortsatta öppna.
*Gymnasieskolor, högskolor och universitet får ha max 75 personer i undervisningssal.

Coronacertifikat krävs sedan i november på följande platser:
*anläggningar som serverar mat och dryck, både inomhus och utomhus, med undantag för takeaway;
*kulturinrättningar som teatrar, konsertlokaler och biografer; museer och historiska byggnader;
*evenemang med ett kontinuerligt flöde av besökare som inte har en tilldelad plats;
*evenemang som festivaler och liveframträdanden, oavsett om besökarna har en tilldelad plats eller inte;
*vid affärsevenemang, som mässor och konferenser;
*vid deltagande i organiserad idrottsverksamhet från 18 års ålder.

Krångligt? Ja, delvis.
Problematiskt? Nej, för vi gör detta för att tillsammans skydda de svaga och de utsatta.