Flytta hem eller flytta bort?

Tanken var att bo utomlands ett år. Ett lagom litet äventyr på 365 dagar.  Nu, något senare. Närmare bestämt 3450 dagar senare, är jag på väg hem igen.  

Mycket har hänt under dessa nästan 10 år som jag levt utanför Sveriges gränser. Både hos mig själv, och hemma i Sverige.  Den Grekiske filosofen Herakleitos sa att man kan aldrig bada i samma flod två gånger. Floden ändras och du själv ändras.  

Börjar så sakteliga inse att nej, jag flyttar inte hem igen. Jag flyttar på sätt och vis till ännu ett nytt land. För jag har förändrats, och Sverige har förändrats.  Frågan är hur mycket?

Skillnaden denna gång jämfört med tidigare flyttar, är att denna gång kan jag språket i landet jag kommer till. Känner till kulturen och de oskrivna reglerna. Så förhoppningsvis blir omställningstiden kortare. Frågan är om SKUT’s gamla motto här kommer bli omvänt; Som borta, fast hemma!