Ingen rök utan eld?

Som jag tidigare nämnt är temperaturskillnaden mellan mitt gamla och nygamla hemland betydande. Tack och lov är mitt lilla mini hus utrustad med en öppen spis. Min tanke var därför att tända en liten brasa för att på så sätt öka både mysstämmning och temperatur.

Huggen och ohuggen ved i större och mindre partier lokaliserades snabbt i ett av förråden och kort samtal med vaktmästaren bekräftade att jag kunde göra bruk av densamma. Och även om jag också fick låna en jättesöt liten yxa valde jag den redan färdighuggna veden. Onödigt att chansa.

Väl tillbaka i mitt lilla minihus förberedde jag mig så för att kunna läsa favoritboken framför en muntert sprakande brasa. Jag menar, hur svårt kan det vara att tända en liten brasa??

Man brukar ju säga att det finns ingen rök utan eld.
Jag kan nu med bestämdhet tillbakavisa detta påstående och förklara det helt och hållet grundlöst! Det går visst att producera stora mängder rök utan minsta tillstymmelse till eld!
Min planerade kväll med sprakande brasa och en kopp varm choklad blev utbytt till vädrande av hus och borttvättande av sot. Nästa steg blir att googla på ”Hur elda i en braskamin utan att samtidigt fylla hela huset med rök och sot – Steg för steg med tydliga bilder!

Braskaminen i fråga.
Nu skall jag bara lära mig hantera den