Registrerad i Sverige…..snart

Börjar ju få en viss vana att registrera mig i olika länder och känner mig numera ganska luttrad. Allt från Stämpelmaffian i Österrike via Tysk effektivitet till Nederländsk vänlighet . Visserligen fick jag vänta en hel vecka i Nederländerna innan jag fick mitt Burgerservicenummer, att jämföras med Österrikes och Tysklands omedelbarhet. Men å andra sidan hade Nederländerna ingen stämpel.
Tänkte därför att det säkert kommer bli en borde smärtfri och framförallt snabb process att åter registrera mig i mitt gamla hemland. Måhända jag till och med skulle kunna göra det via nätet som så mycket annat?

Måhända jag var en aningens för optimistisk…

För att skriva in sig här i Sverige måste man personligen visa upp sig på ett av skatteverkets servicekontor. Ingen online-registrering alltså! Snabb googling visar att de två närmaste finns i Sveg (88 km bort) samt Mora (136 km bort) Lokalbefolkningen på plats upplyser mig om att även då Mora ligger kilometer-mässigt längre bort så är vägen dit bättre. Följer därför deras rekommendation och tar mig till denna Vasaloppens och Zorns tätort.

Väl inne på skatteverket berättar jag mitt ärende och vänlig dam tar emot mig och hjälper mig till rätta…framför datorn…..där jag själv får fylla i hela min ansökan online!
Under tiden som jag klickar mig fram genom den 9-sidiga blanketten kollar den vänliga damen mitt id-kort och konstaterar att jag är verkligen jag.
När jag fyllt i hela blanketten så skrivs den ut och jag får ett papper med en stämpel på (Tack och lov! Centraleuropén i mig blev orolig där ett tag!) och den vänliga damen upplyser mig om att mina papper nu kommer att skickas in för handläggning. Notera, detta trots att jag fyllt i dem digitalt online på en dator hos dem.

På försiktig fråga om hur lång tid dylik handläggning kan ta får jag svaret att då jag redan är Svensk medborgare med personnummer och allt så går det ganska snabbt.
Beräknad tid är cirka 18 veckor(!)

Så, förhoppningsvis någon gång i maj är jag officiellt inskriven i Sverige igen, eventuellt….

Stämplad och redo för behandling