Lord Nelson och Rom

Dramatisk målning av Lord Nelsons död målad av Benjamin West 1806

Horatio Nelson, 1:e viscount Nelson, 1:e hertig av Bronté, eller allmänt kallad Lord Nelson! En av Storbritanniens största nationalhjältar redan under sin livstid, och finns numera bland annat att beskåda som staty på Trafalgar Square i London.
Lord Nelson, som by the way var äkta prästson, fadern var kyrkoherde i Norfolk, gick med i flottan redan som 12-åring. Där steg han snabbt i graderna och redan som 20-åring var han kapten på ett eget fartyg. Det var dock under Napoleonkrigen som han verkligen visade sin styrka och snart blev namnet på allas läppar.

I Oktober 1805 ägde ett våldsamt sjöslag rum utanför Kap Trafalgar, det som numera är känt som slaget vid Trafalgar. Då stridssignalen gick hissade Nelson den berömda signalen: ”England expects that every man will do his duty” (’England förväntar sig att var man gör sin plikt”). Nelson gjorde verkligen sin plikt och i princip utplånade de förenade spansk-franska flottorna. Dock blev Nelson blev sårad och stupade på sitt fartyg ”Victory”.
Nu uppstod vissa bryderier för den återstående besättningen. Lord Nelson var en legend redan i sin livstid, så en vanlig sjöbegravning, dvs linda in kroppen i segeltyg och sänka till havs, var inte aktuell. Istället var man tvungen att komma på ett sätt att bevara kroppen tills man kom hem till England och en värdig statsbegravning kunde ske.

Lösningen blev att man placerade kroppen i en tunna med Rom för att på så sätt bevara den.
Myten säger dock att besättningen blev upprörda över att på detta sätt bli snuvade på sin dagliga dos av denna dryck. Nöden är dock uppfinningarnas moder, och samma myt säger att kreativa besättningsmän borrade ett litet hål i tunnan och kunde på så sätt förse sig med sin dagliga dos, trots avlidna Amiraler.
Hur mycket som var kvar i tunnan när man väl nådde land förtäljer inte myten. Inte heller i vilket tillstånd kroppen, eller de som drack av denna extra-kryddade Rom, befann sig i. En värdig statsbegravning fick den Rom-marinerade Amiralen i alla fall och förutom en god historia finns det nu också både en Romdrink och en Rom som heter Nelsons Blood till minne av honom.