Riesling – Druvan med egen födelsedag

Vitis Vinifera är det latinska samlingsnamnet på vindruvor. Det är en planta som lätt korsar sig och skapar nya variationer. Exakt hur många olika druvsorter som finns är därför svårt att säga, men man brukar prata om drygt 10 000 olika sorter.

En av dem, Riesling, har sin egen födelsedag!
Första gången Riesling-druvan nämns är i greve Johannes IV av Katzenelnbogens lagerinventering i Rüsselsheim (ett litet furstendöme vid Rhen, nära dagens Rheingau) daterat 13 mars 1435. I den prydliga listan kan man läsa: ”22 ß umb seczreben Rießlingen in die wingarten” (” 22 shilling för Riesling vinsticklingar för vingården”).

Idag kan man hitta Riesling i princip överallt där det odlas vindruvor. Det roliga med denna druva är att karaktären på vinet påverkas väldigt mycket av platsen den odlas på. I varmare klimat som till exempel Australien så kommer lime-toner i vinet fram, medan Riesling-viner från Tyskland (vilket vi är mer vana vid i Sverige) har en tydligare ton av gröna äpplen och en märkbar syra.

En annan tydlig karakteristik för Riesling är den första lilla intrycket av petrolium. Någon sa en gång att en bra Riesling doftar som en blomsteräng vid Autobahn, fruktigt, blommigt, fräscht, men just när du öppnar flaskan eller häller upp vinet, är det en mer eller mindre tydlig doft av petrolium eller gummi.

Tack vare sin höga syra, och när det gäller druvor som skördas sent och därför har högre sockerhalt, kan en välgjord Riesling lagras flera år. Finns exempel på flaskor som varit fullt njutbara långt över 50-års strecket. Detta är dock framförallt de så kallade Trockenbeerenauslese, det vill säga vin gjorda på övermogna druvor som dessutom har så kallad ädelröta. Normala torra Riesling har en lagringspotential på kanske 5-10 år. Men som som alltid beror det på kvalitén på vinet.

Just Trockenbeerenauslese har dock en rolig bakgrundshistoria. Det sägs att bruket att göra vin på övermogna druvor, som dessutom alltså angripits av ädelröta, uppstod i slutet av 1700-talet vid Schloss Johannisberg. Tillståndet från Abbey of Fulda som var den som ägde vingården att börja plocka Rieslingdruvorna kom för sent och druvorna hade redan börjat ruttna. Trots det gjorde man vin av dem (och hoppades säkert på det bästa) och det visade sig att vinet blev av utmärkt kvalité och smakade extraordinärt bra!

Även om Riesling alltså odlas över i princip hela världen, är ändå Tyskland det land som mest förknippas med denna druva. Nu smakar dock inte alla Tyska Riesling likadant. Som ni minns så tar den väldigt lätt smak och karaktär av både jordmån och klimat. Det är alltså väl värt att pröva sig fram och testa olika Riesling från olika delar av detta land.

Varför inte fira denna druva med en födelsedagsmiddag, där vi såklart börjar med en skummande Sekt (Tyskt Mousserande vin) fortsätter med en fräsch Riesling från Mosel, kanske till en vällagad fiskrätt, för att sedan avsluta med en söt Auslese till desserten?