Plastig mjölk?

En liten vardags utmaning när man flyttar till ett nytt land är att hitta rätt mjölk. Ni vet, klura ut färgkodningen i just det här landet. Betyder rött paket lättmjölk eller fet mjölk? Ibland är det extra utmaning så att man inte av misstag råkar ta filmjölk istället för vanlig mjölk. Men i slutändan brukar det lösa sig och det är sällan så krångligt. Lite extra uppmärksamhet i affärens mjölkdisk och det är snabbt löst.

Så icke i Kanada!
Står där och letar efter de vanliga tetra-pack paketen, men kan inte hitta något som eventuellt kan vara mjölk. Låter blicken glida vidare till de mer hipster-inspirerade flaskorna, men inte heller här ser jag något mjölkliknande. Förlåt. Rättelse. Ser mycket som är mjölk-liknande. Men då jag är ute efter så att säga originalet, levererat av kossor, och inte mandel- havre- eller andra mer eller mindre intressanta alternativ kammar jag noll.

Det visar sig att mjölken i Kanada, i alla fall här i Toronto, säljs i plastpåsar! Varje påse innehåller en liter och de säljs i små säckar med 4 liter i varje.
Väl hemma har man små speciella kannor där påsen ställs och man klipper ett litet hål i ena hörnet.

När jag googlar fenomenet visar det sig att anledningen till att mjölken förpackas i plastpåsar har att göra med Kanadas övergång från Brittiska måttenheter (även kallat  imperiala enheter) dvs pound, pint, mile etc till det Metriska systemet (dvs liter, milliliter, km etc) i början på -70 talet. Att anpassa maskinerna till nya enliters tetra-pack eller byta ut de tunga glasflaskor var dyrt för mjölkindustrin. Men mjölkpåsar – som de redan experimenterade med – kunde enkelt och billigt anpassas.

Även om man nu kan hitta ”vanliga” mjölkpaket även här så är plastpåse-mjölken den absolut dominerande och finns i diverse olika versioner. Likaså de speciella små kannorna att ställa plastpåsen i när man kommer hem. Finns till och med speciella små knivar för att på ett säkert sätt öppna påsen.

Själv använder jag mig av vanlig sax, och kan konstatera att trots den för mig annorlunda förpackningen, smaken fortfarande är densamma.